Iveco Group en Nikola Corporation gaan een nieuwe partnerschapsfase in; Iveco Group wordt eigenaar van JV

Turijn, Italië, 9 mei/Phoenix, AZ, VS, 8 mei 2023

Iveco Group N.V. (MI: IVG) en Nikola Corporation (NASDAQ: NKLA) kondigen vandaag aan dat ze verheugd zijn om een nieuwe fase in te gaan van hun partnerschap, dat in 2019 van start ging en tot nu toe alle mijlpalen heeft gehaald om de desbetreffende expertise te benutten om zero-emissie zware vrachtwagens (Klasse 8) in Noord-Amerika en Europa in te zetten. De twee bedrijven werkten samen in een gestaag tempo, ondanks Covid-19 en uitdagingen in de toeleveringsketen, om de resultaten van de vorige fase, de lancering van Battery Electric Vehicles (BEV) en Fuel Cell Electric Vehicles (FCEV) voor regionaal en langeafstandstransport, te bereiken..

Elk bedrijf wil nu zijn eigen focus op zwaar transport aanscherpen. Iveco Group zal zich concentreren op Europa voor de verdere ontwikkeling en commercialisering van zijn eigen batterij- en brandstofcel elektrische vrachtwagens, waaronder de uitrol van zijn financieringsmodel GATE, en Nikola zal zijn activiteiten richten op Noord-Amerika, met een geïntegreerde benadering van zijn klanten, waarbij het BEV, FCEV en waterstofinfrastructuur aanbiedt via zijn merk HYLA.

Iveco Group wordt volledig eigenaar van de joint venture in Ulm, Duitsland. Ook krijgt Iveco Group een licentie voor vrije toegang tot en verdere ontwikkeling van voertuigbesturingssoftware voor de gezamenlijk ontwikkelde BEV en FCEV. Nikola krijgt de IVECO S-WAY technologielicentie voor Noord-Amerika en de bijbehorende onderdelenlevering van Iveco Group, en wordt gezamenlijk eigenaar van de intellectuele eigendom van Generation 1 eAxles, technologie die samen met FPT Industrial, het aandrijflijnmerk van Iveco Group, is ontwikkeld.

Iveco Group zal de kapitaaluitgaven in verband met deze nieuwe samenwerkingsfase dekken met haar beschikbare liquiditeiten, door de bovengenoemde posten gedeeltelijk in contanten (35 miljoen USD) en gedeeltelijk in Nikola-aandelen (20 miljoen aandelen) te verwerven. Ondanks de negatieve impact op de cashflow, verwacht Iveco Group deze op te vangen door het genereren van cashflow en daarom verandert dit niets aan haar cashflowdoelstelling voor 2023; zij zal ook een aanzienlijk aantal Nikola-aandelen behouden. Iveco Group en Nikola blijven werken aan hetzelfde einddoel: de energietransitie naar de toekomst van mobiliteit leiden.

De bovengenoemde bepalingen zijn afhankelijk van alle toepasselijke wettelijke goedkeuringen en de voorbereiding van definitieve overeenkomsten om de voorwaarden van de bindende voorwaarden tussen de ondernemingen vollediger ten uitvoer te leggen.

Over Iveco
IVECO is een merk van CNH Industrial N.V., wereldspeler op het vlak van investeringsgoederen met notering op de beurs in New York (NYSE: CNHI) en op de Italiaanse beurs (Mercato Telematico Azionario MI: CNHI). IVECO ontwerpt, fabriceert en commercialiseert een breed gamma van lichte tot zware commerciële voertuigen en off-road voertuigen.
Het uitgebreide gamma van het merk omvat de Daily, een voertuig in het 3,3 tot 7,2 ton segment, de Eurocargo van 6 tot 19 ton en in het zware segment boven 16 ton, het IVECO WAY-gamma met de on-road IVECO S-WAY, de off-road IVECO T-WAY en de IVECO X-WAY voor lichte off-roadopdrachten. Daarnaast bouwt het merk IVECO Astra off-roadtrucks, starre en gelede dumpers en speciale voertuigen.
IVECO stelt wereldwijd bijna 21.000 personen te werk met productie-eenheden in 7 verschillende landen in Europa, Azië, Afrika, Oceanië en Latijns-Amerika waar voertuigen gemaakt worden volgens de meest geavanceerde technologie. 4,200 verkoop- en service punten in 160 landen garanderen technische ondersteuning waar ook de voertuigen aan het werk zijn.