Eerste Scania Plug-in Hybride trekker van Bakker Goedhart operationeel

Breda, 6 december 2022

Bakker Goedhart heeft een primeur in Nederland door de eerste Plug-in Hybride trekker op de weg te zetten. In augustus jl. meldde het bedrijf een order geplaatst te hebben voor twee stuks Scania G320 Plug-in Hybride (PHEV) trekkers. De wielbasis van slechts 4.150 mm was een belangrijk argument om voor dit voertuig te kiezen. Het voertuig gaat in de regio Den Haag, Rotterdam en Amsterdam verse broodproducten leveren aan met name supermarkten.

De Scania G320 4x2 PHEV trekker wordt gekoppeld aan een nieuwe Heiwo oplegger van10,35 mtr en met één gestuurde as. Hier komt zijn wielbasis van slechts 4.150 mm volledig tot zijn recht. Het voertuig is verder uitgerust met de ruime en comfortabele G-cabine met normale dakhoogte.

Ondanks de korte wielbasis is er op het chassis ruimte voor een 220 liter brandstoftank en drie batterijpakketten met een totaal geïnstalleerd vermogen van 90 kW. Dit biedt de truck een volledig elektrische range tot zo’n 50 km. Dat is meer dan voldoende voor de dagelijkse operationele inzet van het bedrijf waarbij zo’n 35 kilometer binnen de milieuzone afgelegd moet worden. Dit wordt dan volledig elektrisch en zero-emissie gereden. Deze zones kunnen vooraf via Scania Zone worden ingesteld waardoor de chauffeur hier geen omkijken meer heeft.

Naast de mogelijkheid om elektriciteit te laden via de stekker kan ook de chauffeur middels de juiste rijstijl veel energie terugwinnen en de batterijen laden. Anticiperend rijden en de remenergie op de juiste manier toepassen spelen hierin een belangrijke rol. Op de snelweg ondersteunt de elektromotor de verbrandingsmotor waardoor nog eens flink brandstof wordt bespaard.

Over Scania
Scania is een toonaangevende producent van zware bedrijfsauto's, bussen en industrie- en scheepsmotoren. In Nederland telt de Scania-organisatie ca. 4.000 medewerkers verdeeld over de fabrieken in Zwolle en Meppel en 40 verkoop- en servicevestigingen door heel Nederland. logo ScaniaDe fabriek in Zwolle is de grootste Scaniafabriek ter wereld. De onderneming telt wereldwijd ca. 50.000 medewerkers, heeft meerdere fabrieken in Europa en Latijns Amerika en is vertegenwoordigd in meer dan 100 landen. In 2018 bedroeg de netto-omzet SEK 137,1 miljard en was de nettowinst SEK 13,8 miljard.