Eerste Mercedes-Benz eEconic van Nederland is besteld door Wielemaker

Nieuwegein, 15 november 2022

Wielemaker heeft als eerste bedrijf in Nederland de Mercedes-Benz eEconic in bestelling staan. De volledig elektrische vuilniswagen vervangt een bestaande Econic en gaat rijden in Middelburg, Vlissingen en omgeving. De eEconic heeft een accupakket van 300kW en een actieradius van 175 tot 200 kilometer. Technisch Directeur Jasper Wielemaker: "Als je voorop wilt lopen, moet je lef hebben en investeren in de toekomst. Met de aanschaf van deze Mercedes-Benz eEconic laten we zien wat er kan en we geven onszelf de kans om ervaring op te doen met de vuilniswagen van morgen."

  • De Mercedes-Benz eEconic is als enige in de markt volledig ontwikkeld als elektrisch aangedreven vuilniswagen.
  • Wielemaker loopt met deze aanschaf vooruit op het zero emission-beleid dat gemeenten in de komende jaren invoeren in de stadscentra.
  • Een volle acculading van de eEconic volstaat ruimschoots voor de afvalinzamelingswerkzaamheden van Wielemaker op een werkdag.

"Bij Wielemaker kijken we altijd welke efficiencyslagen we kunnen maken. Daarbij denken we ook na over hoe we omgaan met onze planeet. Nu staan we aan de vooravond van een omvangrijke transitie: van fossiele brandstoffen naar elektrisch", vertelt Jasper Wielemaker. Hij vervolgt: "We hebben nu zo’n zeventig Mercedes-Benz-trucks in gebruik. Zo ook meerdere exemplaren van de Econic vuilniswagen. Het werd tijd een van deze diesels te vervangen. Ik wist dat Daimler Truck betekenisvolle stappen op het gebied van elektrificatie én de volledig elektrische eEconic klaar heeft voor gebruik. Daarom riep ik meteen: "Ik wil de eerste zijn in Nederland die er een bestelt!" En ja: dat is maar mooi gelukt."

Ervaring opdoen
Wielemaker neemt de eEconic naar verwachting in maart 2023 in gebruik: als eerste in Nederland. Jasper Wielemaker: "We hebben graag een voorbeeldfunctie en willen laten zien wat er mogelijk is. De eEconic is weliswaar duurder dan zijn dieselbroertje Econic, maar toch is ‘ie de investering waard. Hij wordt relatief snel geleverd, het levert mooie exposure op en we krijgen de kans om te leren omgaan met elektrische mobiliteit. En dat laatste is gewoon noodzaak, want vanwege zero emissie-beleid in veel gemeenten ben je met de dieseltruck over een paar jaar niet meer welkom in het centrum. De overheid pusht deze transitie en helpt financieel ook een handje mee. Mede daardoor klopt deze aanschaf ook onderaan de streep. Het moet immers wel kostendekkend zijn, anders wordt het een dure hobby", vertelt Wielemaker.

Volle dag op acculading
De Mercedes-Benz eEconic is een volledig als elektrische truck ontwikkelde vuilniswagen met een accupakket van 300kW. Hij komt ongeveer 175 tot 200 kilometer ver op een volle acculading. Jasper Wielemaker: "In eerste instantie zal de eEconic alleen gaan rijden op Walcheren: in Vlissingen, Middelburg en de omliggende dorpen. Last van range anxiety zullen de chauffeurs niet hebben, want we laden elke nacht – en meer dan 150 kilometer per dag rijden onze vuilniswagens op deze routes niet."

De zojuist bestelde eEconic is naar verwachting voor het eind van het jaar klaar. Inclusief opbouw wordt de truck in maart aan de Vloot van Wielemaker toegevoegd.

Onderhoud en laadinfrastructuur
Om innovatief te zijn, heb je lef nodig, maar ook vertrouwen. Wielemaker: "Voordat we deze truck bestelden, hadden we best wat vragen. Bijvoorbeeld op het gebied van onderhoud en laadinfrastructuur. Onze partners van Daimler Truck en dealer Louwman hebben gelukkig steeds een goed antwoord in huis. Zo zijn we direct gekoppeld aan energiepartner Equans. Hun consultant helpt bij opzetten van de energiebehoefte. Op onze eigen locatie realiseren we nu een lader waarbij twee voertuigen ’s nachts en overdag kunnen snelladen. De verwachting is dat het niet lang zal duren voordat een tweede volledig elektrisch voertuig zal worden besteld."

Over Wielemaker
Wielemaker uit Middelburg, dat bestuurd wordt door de vierde generatie, levert een breed scala aan diensten, zoals afvalinzameling (ook ondergronds) en afvaltransport. Daarnaast behoren ook nationaal en internationaal (zwaar) transport tot de diensten van Wielemaker. logo DaimlerHet bedrijf heeft een uitgebreid wagenpark, bestaande uit ongeveer 70 trucks van Mercedes-Benz die zijn voorzien van de meest uiteenlopende, innovatieve opbouwen.