Scania lanceert nieuw platform voor lijnmotoren

17 oktober 2022

Met een grote vermogensdichtheid, een aanzienlijk langere levensduur en een belangrijke verlaging van de CO2-uitstoot stelt Scania's volgende generatie lijnmotoren een nieuwe norm voor brandstofefficiëntie in Power Solutions.

Na tien jaar innovatie en engineering is Scania's nieuwe motorplatform klaar. "Dit is onze zuinigste motor ooit, met meer koppel, meer vermogen en een tot 50 procent langere levensduur van de basismotor. Een game-changer voor de toepassing van motoren," zegt Joel Granath, Senior Vice President en Hoofd Power Solutions, Scania. Het verbeterde verbrandingsproces, de verminderde interne wrijving en de verbeterde efficiëntie van de turbocompressor hebben allemaal een positief effect op het brandstofverbruik. Voor de 13 liter motor betekent dit tot zeven procent verbetering van het brandstofverbruik ten opzichte van de huidige generatie bij hetzelfde vermogen. Dat komt neer op vier liter brandstofbesparing per draaiuur bij volle belasting.

Zolang er nog verbrandingsmotoren worden gebruikt, moet het effect ervan op het klimaat worden verbeterd. Dit motorplatform heeft de prestaties en betrouwbaarheid die klanten van Scania gewend zijn, maar met een extra verlaging van de CO2-uitstoot. "We willen een duurzamere toekomst mogelijk maken, en de leidende positie die we hebben in trucks en bussen breidt zich nu uit naar motoren voor industriële toepassingen." De motor voldoet ook aan de eisen van veranderende wetgeving en is compatibel met biodieselmengsels en HVO.

Het nieuwe motorplatform is gebouwd met behulp van geavanceerde technologie, en om waarde toe te voegen aan de activiteiten van de klanten. Zo bedraagt de tijd tussen revisies tot 25.000 uur. Enkele van de nieuwe ontwerpkenmerken zijn een nauwkeurigere koeling, een stijver motorblok en cilinderkop, en een robuustere motortransmissie met optimale sterkte van de tandwielen.

"Bij de ontwikkeling van het nieuwe platform hebben we ernaar gestreefd de overgang voor onze klanten te vergemakkelijken en tegelijkertijd een positieve invloed uit te oefenen op het brandstofverbruik en de productprestaties", aldus Henrik Nilsson, Scania's Director Product Management, Power Solutions.

Feiten:
De 13 liter industriemotor heeft een vermogensbereik van 368 kW tot 450 kW en levert tot 11 procent meer vermogen en 21 procent meer koppel dan de huidige generatie. De 11 liter motor heeft een vermogensbereik van 202 kW tot 368 kW.

Over Scania
Scania is een toonaangevende producent van zware bedrijfsauto's, bussen en industrie- en scheepsmotoren. In Nederland telt de Scania-organisatie ca. 4.000 medewerkers verdeeld over de fabrieken in Zwolle en Meppel en 40 verkoop- en servicevestigingen door heel Nederland. logo ScaniaDe fabriek in Zwolle is de grootste Scaniafabriek ter wereld. De onderneming telt wereldwijd ca. 50.000 medewerkers, heeft meerdere fabrieken in Europa en Latijns Amerika en is vertegenwoordigd in meer dan 100 landen. In 2018 bedroeg de netto-omzet SEK 137,1 miljard en was de nettowinst SEK 13,8 miljard.