Scania introduceert twee nieuwe krachtige biogasmotoren

Blijvende aandacht voor biomethaanoplossingen op IAA

19 september 2022

  • Twee nieuwe krachtige 13-liter gasmotoren geïntroduceerd om tegemoet te komen aan de toegenomen interesse voor op biomethaan gebaseerde oplossingen voor duurzaam vervoer
  • 420 en 460 pk voor vele toepassingen, waaronder langeafstandsritten
  • Scania Super, de bekroonde, super efficiënte nieuwe aandrijflijn van Scania maakt ook zijn IAA-debuut

Scania blijft haar biogasaanbod voor zware vrachtwagens uitbreiden en verbeteren met de introductie van twee nieuwe gasmotoren. Dit gaat hand in hand met het grote lancering van Scania eerder dit jaar, toen diverse nieuwe gastankoplossingen werden gepresenteerd. De nieuwe 13-liter motoren leveren 420 en 460 pk en dekken samen het grootste deel van de Europese markt voor vrachtwagens met een groot vermogen, met inbegrip van vrachtwagens voor de lange afstand. Op de IAA toont Scania ook haar toonaangevende nieuwe Super-aandrijflijn met vrachtwagens die zowel binnen als buiten te zien zijn.

De belangstelling voor lokaal geproduceerd biomethaan voor vrachtwagens neemt snel toe, gestimuleerd door de ambitie om het wegtransport koolstofvrij te maken en af te stappen van fossiel gas. Biomethaan kan de CO2-uitstoot tot 90% verminderen vanuit het oogpunt van well to wheel. De combinatie van krachtige motoren en tankoplossingen die een grotere actieradius bieden dan ooit tevoren (zowel met CBG- als LBG-tanks) geeft allerlei vervoerders de kans om te kiezen voor vrachtwagenoplossingen op basis van biomethaan.

“Trekker-opleggercombinaties voor langeafstandstoepassingen met een totaal gewicht van 40 ton kunnen nu afstanden tot 1.400 km afleggen met vloeibaar biomethaan in hun tanks”, zegt Stefan Dorski, Senior Vice President en Hoofd Scania Trucks. “Aangezien de netwerken van beschikbare tankstations zich ook snel uitbreiden, zijn vrachtwagens met gasmotoren een sterk alternatief geworden voor klanten die het gebruik van fossiele brandstoffen geleidelijk willen stopzetten en hun CO2-voetafdruk willen verkleinen.”

Vrachtwagens met een gasmotor vormen een belangrijke hoeksteen van Scania's naleving van haar science based targets, de toezegging van het bedrijf om de CO2-uitstoot door het gebruik van haar producten tot 2025 in totaal met 20% te verlagen ten opzichte van 2015. Volgens Scania zullen elektrificatie en een lager verbruik van verbrandingsmotoren alleen niet voldoende zijn om de eigen doelstellingen van het bedrijf en de doelstellingen van het Klimaatakkoord van Parijs te halen; alle beschikbare middelen moeten worden ingezet.

De nieuwe motoren zijn gebaseerd op de befaamde 13-liter gasmotor die Scania al enkele jaren aanbiedt. Door de vermogensniveaus van de motoren te verhogen en ze voor te bereiden op toekomstige wettelijke vereisten, toont Scania haar intentie om een nog groter marktaandeel in de gasmotoren te veroveren, met duurzaamheid als focus:

“Wij zien vanuit commercieel oogpunt een groot potentieel in biomethaan,” zegt Dorski. “Met het soort flexibiliteit, de economische aantrekkelijkheid en het bereik dat we nu kunnen bieden, ben ik ervan overtuigd dat klanten zullen inzien hoe geweldig deze oplossing is. Ook de markten waar gas vroeger een marginale factor was, beseffen nu hoeveel aantrekkelijker deze brandstof in de afgelopen jaren is geworden. De handling van vrachtwagens met gasmotor is eenvoudig in vergelijking met andere alternatieven en betekent niet dat je iets inlevert op het gebied van rijeigenschappen, flexibiliteit of comfort voor de chauffeur.”

De nieuwe gasmotoren zijn trouw aan Scania's basis op het gebied van gas en werken met volledige verbranding van zowel de brandstof als de zuurstof, zonder dat er diesel of AdBlue nodig is. De verbranding wordt op gang gebracht door de bougies, zoals bij benzinemotoren het geval is. De voormenging van de gasbrandstof vindt plaats in het inlaatspruitstuk op weg naar de cilinders.

Een belangrijk doel voor de Scania-ingenieurs was te zorgen voor de best mogelijke rijeigenschappen, met de dieselmotoren van Scania's Super-aanbod als maatstaf voor prestaties en eigenschappen. In een directe vergelijking met een dieselmotor met hetzelfde vermogen, zou het voor een leek waarschijnlijk het duidelijkst merkbare verschil zijn dat de gasmotor stiller loopt.

De nieuwe 13-liter gasmotoren zijn gekoppeld aan Scania's nieuwste Opticruise-versnellingsbakken (G25), Scania's geautomatiseerde schakelsysteem. Dit betekent dat de chauffeur soepele, eersteklas schakel- en rijcomfort krijgt, met snelle, ononderbroken schakelmanoeuvres. Het maximumkoppel van de nieuwe gasmotoren (zie onderstaande tabel) ligt heel dicht bij dat van hun dieselbroers, en net zoals de dieselmotoren zullen de gasmotoren aanzienlijke brandstofbesparingen bieden. Bestellingen voor de nieuwe gasmotoren kunnen vanaf het derde kwartaal van 2023 worden geplaatst.

Scania Super – toonaangevende prestaties bevestigd
In november vorig jaar introduceerde Scania een reeks baanbrekende 13-liter motoren met capaciteit voor biobrandstoffen en gewone dieselbrandstof. Volgens Scania levert de nieuwe aandrijflijn met nieuwe motoren, versnellingsbakken en achterassen voor klanten die lange afstanden rijden een brandstofbesparing op van 8%, cijfers die sindsdien zijn bevestigd in diverse perstests door onafhankelijke journalisten in Europa.

De superieure prestaties van het nieuwe motorplatform zijn vooral te danken aan de dubbele bovenliggende nokkenas en Scania Twin SCR, een systeem voor dubbele inspuiting van AdBlue dat de efficiëntie van het nabehandelingssysteem helpt te verhogen.

De nieuwe motoren hebben een optionele motorrem voor verbeterde remprestaties bij remmen op de motor en worden ondersteund door slimme diensten zoals flexibele onderhoudsintervallen op basis van de daadwerkelijke inzet van het voertuig en Scania ProCare met preventieve vernieuwingen van kritieke onderdelen.

Scania's nieuwste motorenserie is een volledig nieuw platform, dat Scania R&D vanaf de basis heeft ontwikkeld. De nieuwe aandrijflijn behelst investeringen van meer dan twee miljard euro.

Het nieuwe motorenaanbod betekent dat de klanten van Scania's verbrandingsmotoren hun brandstofefficiëntie, hun vermogen om op biobrandstof te rijden, hun totale bedrijfszuinigheid én hun CO2-reducties naar een volledig nieuw niveau kunnen tillen. De nieuwe motoren zijn geschikt voor tal van toepassingen en leveren een essentiële bijdrage tot de vermindering van de ecologische voetafdruk.

Motorgegevens voor Scania's twee nieuwe gasmotoren: