Charged & Ready: Mercedes-Benz Trucks toont nieuwe toepassingen voor de eActros voor zwaar distributietransport op de IAA Transportation 2022 in Hannover

19 september 2022

 • Nieuw in het elektrische portfolio vanaf de tweede helft van 2023: de eActros 300 is als trekker bijzonder geschikt voor het flexibele gebruik in zwaar distributietransport.
 • De eActros 300/400 met elektrische kipperoplossingen van MEILLER en PALFINGER en een koelopbouw van Kiesling laat de flexibele opbouwmogelijkheden van de batterij-elektrische truck duidelijk zien.
 • Mercedes-Benz Trucks biedt zijn klanten voor de eActros en eEconic een holistische transportoplossing bestaande uit voertuigtechnologie, advies, laadinfrastructuur en services op maat.
 • De eActros overtuigt op de weg met een krachtige acceleratie, een actieradiusverhogende recuperatie en een soepel rijgedrag.
 • Sinds april 2022 beschikt de eActros 300/400 over de tweede generatie MirrorCam met kortere camera-armen en geoptimaliseerde beeldparameters.
 • Functies zoals het Acoustic Vehicle Alerting System, de Sideguard Assist S1R en de vijfde generatie Active Brake Assist zorgen voor een hoog veiligheidsniveau in de eActros.
  Na de introductie van de eActros 300/400 voor zwaar distributietransport in 2021, zet Mercedes-Benz Trucks niet alleen consequent door met de introductie van nog meer batterij-elektrische modellen voor dit jaar en komende jaren , maar focust ook bij de eActros zelf nóg meer op diversiteit en flexibiliteit in het gebruik. Op de IAA Transportation van dit jaar in Hannover toont Mercedes-Benz Trucks daarom een ​​scala aan nieuwe inzetmogelijkheden voor de eActros. Als trekker voor zwaar distributietransport maar ook met een elektrische PTO-oplossing, bijvoorbeeld voor trucks met haakarm- en portaalarmsysteem.

eActros 300 als trekker voor zwaar distributietransport
Hoe Mercedes-Benz Trucks de toepassingsvarianten van de eActros consequent uitbreidt, toont bijvoorbeeld de eActros 300 als trekker, waarvan de start van de serieproductie in de tweede helft van 2023 is gepland. De eTruck is bijzonder geschikt voor het flexibele gebruik in het zwaar distributietransport en is gebaseerd op dezelfde technologie als de eActros 300 als solovoertuig of geleed voertuig. De truck met de M-cabine kan alle gangbare Europese trailers trekken, rekening houdend met de maximaal toegestane totale lengte.

Net als bij de eActros 300 die al op de markt is, wordt het technologische hart gevormd door de aandrijfeenheid, een starre e-as met twee geïntegreerde elektromotoren en een tweetraps transmissie. De twee motoren die in het midden van de achteras zijn gemonteerd, leveren een continuvermogen van 330 kW en een piekvermogen van 400 kW. Het directe koppel van de elektromotoren in combinatie met de tweetraps transmissie zorgt voor een krachtige acceleratie, een indrukwekkend rijcomfort en een rijdynamiek, die het rijden meer ontspannen en minder stressvol maken dan bij conventionele dieseltrucks. Er zijn drie accupakketten ingebouwd met elk een geïnstalleerd vermogen van 112 kWh1. De actieradius bedraagt maximaal 220 km2. Bij een anticiperende rijstijl kan door recuperatie elektrische energie worden teruggewonnen en kan de actieradius worden vergroot. De batterij-elektrische trekker kan worden geladen met maximaal 160 kW: de drie accupakketten hebben bij een standaard DC-snellaadstation met 400 A laadstroom iets meer dan een uur nodig om van 20 tot 80 procent te worden geladen3.

Zoals bij alle eActros-modellen omvat de veiligheidsuitrusting het externe Acoustic Vehicle Alerting System conform de wettelijke vereisten, de vijfde generatie Active Brake Assist met voetgangersdetectie en de Sideguard Assist S1R. Voor de optische waarschuwingen gebruikt de Sideguard Assist het display van de MirrorCam, die in de eActros de plaats inneemt van de conventionele hoofd- en groothoekspiegels. Er wordt gebruik gemaakt van de tweede generatie van het spiegelcamerasysteem, dat sinds april 2022 leverbaar is. Dit ondersteunt de chauffeur nog beter in veel verkeerssituaties dankzij camera-armen die aan elke kant 10 cm korter zijn en nieuwe beeldparameters voor een nog realistischere weergave van de omgeving.

In de toekomst zal Mercedes-Benz Trucks zijn portfolio van middelzware batterij-elektrische trucks voor distributietransport blijven uitbreiden. De fabrikant werkt bijvoorbeeld al intensief aan de eAtego, die komende jaren op de markt komt.

eActros met volledig elektrische PTO-oplossing en koelopbouw
Op de IAA Transportation 2022 van dit jaar kunnen naast de eActros-trekker ook andere toepassingen van de eActros worden ervaren. Zo heeft Mercedes-Benz Trucks bijvoorbeeld de door ZF ontwikkelde eWorX alles-in-één-oplossing samen met een MEILLER haakarm en een PALFINGER portaalarm in een eActros opgezet. Het doel is om PTO’s efficiënt te elektrificeren voor het bedienen van hydraulisch werkmaterieel zoals haakarm- en portaalarmsystemen, kranen of hoogwerkers. Het voordeel: volledig lokale CO2-vrijheid en sterk verminderd geluid, waardoor het gemakkelijker te gebruiken is in steden en woonwijken.

eWorX brengt de verbinding tussen het energiemanagement van het voertuig en de opbouw tot stand. Om optimale operationele efficiëntie mogelijk te maken, integreert eWorX componenten als de elektromotor, koppelomvormer, elektronische regeleenheid en toepassingsspecifieke softwaremodules in een plug-and-work one-box-oplossing. En zo werkt de oplossing: de tractieaccu van de eActros voorziet het ZF-systeem eWorX via een DC-interface van elektrische energie. Hiermee drijft de elektromotor van eWorX de hydraulische pomp aan, bijvoorbeeld voor een haakarm- of portaalarmsysteem. Een mechanische verbinding met de tractiemotor is dus niet nodig. Via een CAN-bus-interface zorgt eWorX voor een naadloze communicatie tussen de eTruck en de opbouw.

De twee vloeistofgekoelde elektromotoren die in de eActros zijn geïnstalleerd, leveren een continuvermogen van 330 kW en een piekvermogen van 400 kW. De accu’s bestaan ​​uit drie (eActros 300) of vier accupakketten (eActros 400), elk met een geïnstalleerd vermogen van 112 kWh1 en een bruikbare capaciteit van circa 97 kWh4. Met vier accupakketten heeft de eActros 400 een actieradius tot 400 km5.

Ook in andere opbouwvarianten kan de eActros zijn voordelen bewijzen: bijvoorbeeld met een koelopbouw van Kiesling. Voor meer efficiëntie beschikt de hooggeïsoleerde koelopbouw over een cool-slide scheidingswand, waardoor de energiebehoefte van het via de ePTO van de eActros aangedreven koelaggregaat tot 40 procent vermindert en zo de actieradius van de eTruck vergroot. Aan het einde van zijn levensduur kan de opbouw worden gescheiden in recyclebare materialen als staal, hout, PU-schuim en aluminium.

Volledig elektrische eEconic voor gemeentelijk gebruik
De eEconic, die dit jaar ook te zien is op de IAA Transportation, is gebaseerd op de eActros. De eEconic vierde eind mei zijn beurspremière op de IFAT 2022 in München en ging in juli in serieproductie in de fabriek in Wörth. Als vuilniswagen is de eEconic bedoeld om het merendeel van de typische Econic-vuilophaalroutes in éénploegendienst te dekken zonder tussentijds laden. De elektrische aandrijflijn maakt een ​​vlakke cabinevloer mogelijk, waardoor het gemakkelijker wordt om door de cabine te klimmen – een groot voordeel als de chauffeur via de vouwdeur aan de van het verkeer afgewende bijrijderszijde wil uitstappen. De moderne en intuïtieve Multimedia Cockpit is ook een belangrijke upgrade ten opzichte van de conventionele Econic. Een ander uitrustingshighlight is het panoramaglas. Daarnaast voorkomt de gecoate en verwarmde Thermocontrol-voorruit dat deze kan beslaan en vergroot zo het vrije zicht op het verkeer. Bovendien vermindert de voorruit de opwarming van het interieur door zonnestraling. Een belangrijk veiligheidsvoordeel in het stadsverkeer: de eEconic wordt standaard geleverd met de afslagassistent Sideguard Assist S1R en de noodremassistent Active Brake Assist van de vijfde generatie met voetgangersdetectie.

Intelligente digitale oplossingen voor nog efficiënter gebruik
Om het gebruik van alle modellen van de eActros en eEconic te maximaliseren, eTrucks zo goed mogelijk in de dagelijkse routine te integreren, tijd en moeite te besparen en de overstap naar eMobility zo gemakkelijk mogelijk te maken, geeft Mercedes -Benz Trucks zijn klanten via het Fleetboard-portal toegang tot een scala aan digitale oplossingen. Dit omvat bijvoorbeeld het individueel ontwikkelde Charge Management voor onder meer het maken van laadprofielen en een Logbook met gedetailleerde informatie over rij-, sta- en laadtijden. Er is ook een Mapping-tool die in realtime laat zien waar een voertuig zich bevindt, of het rijdt, stilstaat of aan het laden is en wat de laadstatus van de accu is.

Voor de eActros en eEconic is ook het servicecontract Mercedes-Benz Complete beschikbaar om het voertuiggebruik te optimaliseren. Het uitgebreide servicepakket omvat werkplaatswerkzaamheden voor onderhoud en reparatie van het gehele voertuig en de aandrijflijn, inclusief slijtagedelen. In het servicecontract is altijd een intensieve klantondersteuning van Mercedes-Benz Uptime inbegrepen. Het intelligente systeem registreert alle relevante voertuiggegevens, van de bandenspanning tot de motor- en accustatus. In dit verband is Mercedes-Benz Uptime al uitgebreid met meer dan 200 e-specifieke regels die bijvoorbeeld continu de laadprocessen of spanningscurven van de HV-accu bewaken. Daarnaast is deze informatie beschikbaar via het nieuwe cloudgebaseerde klantenportal. Door de connectiviteit tussen het voertuig, de Mercedes-Benz service en het transportbedrijf kunnen werkplaatsbezoeken makkelijker worden gepland en onvoorziene storingen aanzienlijk worden verminderd.

Deskundig advies voor eMobility op maat
Ongeacht de aandrijftechniek moet elke investering in een truck voor transportbedrijven zich in de dagelijkse praktijk terugbetalen. Daarnaast moeten er op voorhand veel vragen worden beantwoord, zeker als het gaat om volledig elektrische trucks: op welke trajecten kan ik een eTruck inzetten? Hoe zit het met de laadinfrastructuur? Welke structurele maatregelen en investeringen zijn te verwachten voor het distributiecentrum? Het is daarom des te belangrijker om klanten niet alleen een eTruck te verkopen, maar hen ook te begeleiden op de weg naar elektrificatie van hun wagenpark. eMobility is immers meer dan alleen een nieuwe aandrijving. Dat is precies de reden waarom Mercedes-Benz Trucks de eActros en eEconic heeft geïntegreerd in een holistisch ecosysteem dat ook advies omvat voor een hoge voertuiginzetbaarheid en optimalisatie van de TCO.

Zo wordt op basis van bestaande routes een zo realistisch en zinvol mogelijk gebruiksprofiel van een eTruck bepaald voor de klant. Naast de elektrificatie van het distributiecentrum omvat de eConsulting – afhankelijk van de wensen van de klant – ook alle zaken rondom de planning, toepassing en uitvoering van de laadinfrastructuur en de netaansluiting. Hiervoor is Mercedes-Benz Trucks een strategisch partnership aangegaan met Siemens Smart Infrastructure en ENGIE. Op verzoek wordt ook bekeken of er overheidssubsidie mogelijk is voor infrastructuur en voertuigen in de verschillende landen, regio's en steden.

Voor advies over alle aspecten van laadinfrastructuur heeft Mercedes-Benz Trucks – samen met projectpartner Netze BW Division Services als opdrachtgever – een laadpark voor klanten geopend in de directe omgeving van het Branche Informatie Center (BIC) in Wörth. eTruck-klanten kunnen in het eTruck Charging Park laadstations en laadconcepten van verschillende fabrikanten testen en met de experts van Mercedes-Benz Trucks ter plaatse op maat gemaakte laadoplossingen voor hun toepassingen uitwerken.

 


 

 1. De maximale capaciteit van een nieuwe accu, gebaseerd op intern gedefinieerde randvoorwaarden, kan variëren afhankelijk van de gebruikssituatie en de omgevingsomstandigheden.
   
 2. De actieradius werd intern bepaald onder optimale omstandigheden, onder andere met drie accupakketten na preconditionering in gedeeltelijk beladen distributietransport zonder trailer bij een buitentemperatuur van 20 °C.
   
 3. Gebaseerd op intern gedefinieerde waarden onder optimale omstandigheden, waaronder een buitentemperatuur van 20 °C.
   
 4. De bruikbare energie-inhoud voor normaal gebruik van de truck met nieuwe accu’s, gebaseerd op intern gedefinieerde randvoorwaarden, kan variëren afhankelijk van de gebruikssituatie en de omgevingsomstandigheden.
   
 5. logo DaimlerDe actieradius werd intern bepaald onder optimale omstandigheden, onder andere met vier accupakketten na preconditionering in gedeeltelijk beladen distributietransport zonder trailer bij een buitentemperatuur van 20 °C.