Met IVECO S-WAY is de cirkel rond voor Transportbedrijf Achterhof uit Schildwolde

Giessen, 11 augustus 2022

Transportondernemer Hans Achterhof is 62 en wilde nog één keer een nieuwe auto. Dat kon wat hem betreft maar één merk zijn: IVECO. En dus staat er sinds kort een prachtige nieuwe IVECO S-WAY op het terrein van het familiebedrijf in het Groningse Schildwolde. De negende alweer in de historie van het bedrijf, die teruggaat tot 1928.

Hans Achterhof vertelt: “Dit wordt zo goed als zeker mijn laatste auto. Twee nachten heb ik wakker gelegen wat ik ga doen. Toen was ik eruit: ik ga terug naar de roots en kies voor IVECO. Ik weet zeker dat ik er anders spijt van had gekregen. Bovendien maakt IVECO tegenwoordig prachtige auto’s en het oog wil ook wat.”

Als het je laatste auto wordt, dan mag je best een beetje uitpakken, vond Hans toen hij met Cornelis Bedrijfsauto’s in overleg ging over zijn nieuwe auto. En dus heeft hij niet bespaard toen hij de IVECO S-WAY moest samenstellen. Bijna alles zit erop en eraan. Onlangs leverde Chris de Vries namens de IVECO-dealer voor Noord-Nederland de auto persoonlijk af bij Transportbedrijf Achterhof.

De keuze van Hans voor zijn laatste auto viel op een IVECO S-WAY AS440S57TX/FP in metallic blue, de huiskleuren van Transportbedrijf Achterhof. Het is een vollucht geveerde voorloopas trekker met verlengd chassis en de grootste cabine-uitvoering. Hans: “Een grote auto voor de trailer is gewoon mooier dan zo’n Dinky Toy. Het oog wil ook wat.”

Hans koos voor de Cursor 13-liter motor en daarmee is hij de komende jaren onderweg met maar liefst 570 pk. “Zoveel heb ik er nog nooit gehad, en ze zijn wellicht niet allemaal even hard nodig”, lacht Hans, om eraan toe te voegen: “Ik dacht: laat ik het meteen maar goed doen, dan weet ik zeker dat ik de komende jaren prettig onderweg ben. Het is mijn laatste hè. Dan wil ik ook echt met plezier rijden.” Zijn vrouw Gerrie voegt eraan toe: “Hij heeft zichzelf verwend.” Dat geldt niet alleen voor de krachtige en toch zeer zuinige motor, maar ook voor de uitrusting. Noem een pakket en het zit er wel op: Living Comfort Plus, Driving Comfort Plus, Aero Plus, Premium Style, Safety en Full Led, plus het uitgebreide IVECO infotainment systeem met Tom Tom navigatie. Vanzelfsprekend ontbreekt een standairco evenmin.

Hans Achterhof is niet alleen beroepschauffeur, hij is ook een liefhebber. Moeiteloos toont hij een lijstje met alle auto’s waarop hij gereden heeft. Kentekens, uitvoeringen. En niet alleen hij, ook zijn vader, van wie hij het transportbedrijf heeft overgenomen. De naam IVECO overheerst. Inclusief de nieuwste aanwinst maar liefst 9 stuks in totaal. Hans vertelt: “Mijn vader en ik reden eigenlijk altijd wagens van het Italiaanse merk, behalve de laatste jaren. Er was een periode dat IVECO in dit deel van het land minder goed vertegenwoordigd was. Toen heb ik twee keer gekozen voor een auto van een ander merk. Maar dat is bij IVECO tegenwoordig weer prima geregeld, dus het was niet moeilijk kiezen wat mijn volgende auto ging worden.”

Transportbedrijf Achterhof uit het Groningse Schildwolde bestaat al meer dan vijftig jaar. De vader van Hans, Jannes Achterhof, begon in 1966 met Fiat. Later kwam Hans in het bedrijf. Een volgende generatie in het bedrijf komt er niet, de vier zonen van Hans en zijn vrouw Gerrie zijn niet in de voetsporen van Hans getreden. Wanneer hij besluit met pensioen te gaan, betekent dat ook het einde van Transportbedrijf Achterhof. Maar zover is het gelukkig nog niet, Hans hoopt nog flink wat kilometers te maken met de nagelnieuwe IVECO S- WAY.

Hans Achterhof rijdt voornamelijk binnen Nederland. Hij is alweer 15 jaar charter voor Nabek, voornamelijk met gipsplaten. In de jaren tachtig, als jonge chauffeur, reed hij voor Lommerts en later De Bruin Lommerts en Vos. Uiteraard met IVECO, zoals hij trots laat zien met foto’s van vroegere wagens. Meestal laadt Hans ’s middags bij terugkeer in Delfzijl, zodat hij de volgende ochtend vroeg meteen vanuit Schildwolde onderweg kan naar de klant. Overnachten in zijn vrachtwagen doet Hans zelden, ’s avonds schuift hij “voor 99% zeker” voor de avondmaaltijd aan bij zijn vrouw Gerrie in het pittoreske Schildwolde. Haar naam ontbreekt uiteraard niet op de auto. “Op de vorige auto stond mijn naam wel iets hoger. Ik vroeg meteen aan Hans of ik misschien in aanzien gezakt ben”, vertelt Gerrie lachend. Hans kan haar geruststellen: dat is allesbehalve het geval.

Hans Achterhof kent IVECO niet alleen als chauffeur, hij heeft er beroepsmatig ook nog aan gesleuteld. “Ik ben als monteur aan het werk geweest aan de IVECO Turbostar, tot ik zelf ging rijden.” Dat Hans een echte IVECO-man is, blijkt wel uit het plaatje dat in de keuken van zijn prachtige woning in Schildwolde hangt. Het is een geschenk van een zoon. Vrij vertaald staat er: ‘Geluk is niet te koop. Maar met geld kun je wel een IVECO Turbostar kopen en dat komt op hetzelfde neer.’ Het zegt alles over de liefde voor IVECO in huize Achterhof.

Over Iveco
Iveco ontwerpt, maakt en verkoopt een uitgebreid gamma lichte, middelzware en zware bedrijfswagens, off-road trucks, stads- en streekbussen en touringcars, evenals speciale voertuigen voor bijvoorbeeld brandbestrijding Iveco telt meer dan 25.000 werknemers en heeft 24 productiefaciliteiten in 11 verschillende landen, waar gebruik wordt gemaakt van geavanceerde technologieën die in 6 onderzoekscentra zijn ontwikkeld. Behalve in Europa is de onderneming ook actief in China, Rusland, Australië en Latijns-Amerika. Dankzij meer dan 5.000 servicepunten in ruim 160 landen kunt u overal ter wereld waar een Iveco voertuig aan het werk is, rekenen op een adequate technische ondersteuning.