Scania introduceert elektrische vrachtwagens voor regionaal langeafstandsverkeer

10 juni 2022

Het volgende niveau van BEV-oplossingen:

  • Scania introduceert complete, op BEV gebaseerde, oplossingen voor regionaal langeafstandsverkeer
  • Met vermogen, bereik en oplaadcapaciteit voor moeiteloze dagelijkse activiteiten
  • Scania gaat verder op haar weg naar elektrificatie, om in samenwerking met klanten de CO2-reductie, zoals vastgelegd in de Science Based Targets te halen.

Trouw aan haar aangekondigde routekaart, introduceert Scania nu oplossingen die gebaseerd zijn op de volgende stap van batterij-elektrisch aangedreven vrachtwagens (BEV). De nieuwe generatie, leverbaar met R of S slaapcabine, maakt deel uit van een totaaloplossing die de deur naar het geëlektrificeerde transportlandschap wijd openzet voor een groot aantal klanten en toepassingen. Met 624 kWh aan geïnstalleerde batterijen, verschaft Scania de middelen voor een belangrijke verandering wat betreft elektrische vrachtwagens en hun inzetbaarheid in het regionale langeafstandsverkeer.

“Deze introductie betekent een belangrijke mijlpaal voor ons en voor onze partners,” zegt Christian Levin, Scania's CEO. “We vergroten nu ons aanbod in alle dimensies door nieuwe mogelijkheden te bieden voor een brede waaier aan klanten en het hele ecosysteem van het vervoer. Deze vrachtwagens maken deel uit van oplossingen die alle mogelijkheden bevatten waar elektrificatie van de transportsector om vraagt.”

Scania's nieuwe generatie BEV-vrachtwagens is gebaseerd op klassieke hoekstenen van Scania, zoals modulariteit, duurzaamheid en een totaal bedrijfsrendement dat de verwachtingen van conventionele vrachtwagens kan evenaren of zelfs overtreffen. En de nieuwste elektrische vrachtwagens van Scania gaan vergezeld van alle steun met operationele factoren en diensten die er complete oplossingen van maken, met o.a. oplaad-, financierings-, verzekerings- en onderhoudsvoorzieningen.

“De toevoeging van deze oplossingen aan de portfolio van Scania is een grote stap voorwaarts voor klanten die voorop willen lopen,” zegt Fredrik Allard, Senior Vice President en Hoofd Elektrificatie bij

Scania. “We maken de overgang voor onze klanten eenvoudiger door er belangrijke waarden van de klant in op te nemen, zoals een hecht partnerschap en zero-emissie.”
Met de nieuwe vrachtwagens van Scania zullen de klanten bakwagens of trekker-opleggercombinaties kunnen gebruiken; zoals temperatuurgecontroleerde transporten. De actieradius varie[[ert naar gelang van het gewicht, de configuratie en de topografie, maar een 4x2-trekker met zes batterijen kan tot 350 km tussen elke oplaadbeurt rijden, met een gemiddelde snelheid van 80 km/u op snelwegen. Vaste routes die voorzien in een geplande oplading in het thuisdepot of op de bestemming zijn het gunstigst. Gelegenheidsladen tijdens de verplichte 45 minuten rust van de bestuurder zal de actieradius uiteraard vergroten.]]

“Scania heeft nu een volwassenheid bereikt wat ons geëlektrificeerde aanbod betreft,” zegt Allard. “Met deze belangrijke aanvulling op onze bestaande hybrides en de BEV's voor stadsdistributie die we in 2020 hebben geïntroduceerd, kunnen we onze klanten nu een duurzame en veelzijdige portfolio van zero-emissie oplossingen bieden.”

De nieuwe BEV vrachtwagens van Scania kunnen aanvankelijk besteld worden als 4x2-trekkers of als 6x2*4-bakwagens. Een 4x2-trekker heeft een wielbasis van 4.150 mm nodig wanneer hij zes batterijen heeft, en profiteert dus van de verordening voor grotere voertuigafmetingen in Europa. GTW’s tot 64 ton, volgens de typische Scandinavische combinatie, kunnen worden gespecificeerd.

Het laadvermogen bedraagt tot 375 kW, wat betekent dat een uur laden als vuistregel zo'n 270 tot 300 km aan actieradius toevoegt. Het continu vermogen van een Scania 45 R of S bedraagt 410 kW (gelijk aan ongeveer 560 pk). De volgende generatie geëlektrificeerde vrachtwagens van Scania kan binnenkort besteld worden bij de geautoriseerde Scania dealers en de productie begint in de tweede helft van 2023.

“Het aanpakken van de wereldwijde CO2-uitdagingen betekent dat we allemaal op nieuwe manieren moeten produceren en consumeren,” zegt Levin. “Verminderen, hergebruiken en recyclen zijn altijd belangrijk geweest voor Scania. Het enige wat nog in de weg staat van een grote overgang naar een fossielvrij vervoerssysteem op basis van geëlektrificeerde oplossingen is een volledige oplaadinfrastructuur, maar ook daar zien we vooruitgang.”

De beschikbaarheid van oplaadoplossingen is inderdaad van cruciaal belang voor Europese klanten die op grotere schaal in BEV vrachtwagens willen gaan investeren. Scania heeft de handen ineengeslagen met wereldwijde partners, en met Scania als enig aanspreekpunt kunnen ze complete oplaadoplossingen aanbieden die zorgt voor een naadloze en toekomstbestendige ervaring voor BEV-klanten.

Over Scania
Scania is een toonaangevende producent van zware bedrijfsauto’s, bussen en industrie- en scheepsmotoren. In Nederland telt de Scania-organisatie ca. 2.500 medewerkers verdeeld over de fabriek in Zwolle en 50 verkoop- en servicevestigingen door heel Nederland. De fabriek in Zwolle is de grootste Scaniafabriek ter wereld. logo ScaniaDe onderneming telt wereldwijd bijna 41.000 medewerkers, heeft meerdere fabrieken in Europa en Latijns Amerika en is vertegenwoordigd in meer dan 100 landen. In 2014 bedroeg de totale gefactureerde omzet SEK 92 miljard en was de nettowinst SEK 8,7 miljard.