Werkplaats van het jaar

Scania Zwaagdijk wint Scania Services Challenge Award


Een zichtbaar trotse Sikko Claus (R), Service manager Scania Zwaagdijk, ontvangt de Scania Services Challenge Award uit handen van Nico Van hauwermeiren, Director Services Benelux.
Breda, 6 april 2022
Glunderende gezichten in Zwaagdijk wanneer Service manager Sikko Claus namens de hele bemanning van Scania Zwaagdijk de Scania Services Challenge Award 2021 in ontvangst neemt. Nico Van hauwermeiren, Director Services Scania Benelux, reikt de prijs uit en laat deze vergezeld gaan van lovende woorden over de professionaliteit en de kwaliteit van het team. “Scania Zwaagdijk is voor dit jaar de benchmark voor Benelux en de klanten van deze vestiging zijn verzekerd van een uitstekende service en optimale uptime van hun voertuigen,” vertelt hij. “Dat blijft uiteraard het uiteindelijke doel van al onze inspanningen in elke werkplaats. Alleen heeft Zwaagdijk het in 2021 het beste gedaan.”

Ieder kwartaal worden alle 61 Scania werkplaatsen in Benelux gemeten op hun prestaties en ontwikkeling. Hierbij wordt er geen onderscheid gemaakt tussen de eigen werkplaatsen en die van de zelfstandige dealers. De gebieden waarop de werkplaatsen worden gemeten zijn de mate waarin de optimale serviceflow wordt gevolgd, de groei van de activiteiten in de werkplaats, de focus op continue kwaliteitsverbetering, de mate waarin de volledige breedte van de servicesportfolio wordt aangeboden en, tenslotte, het aantal servicecontracten dat ieder kwartaal wordt afgesloten. Al deze criteria zijn objectief meetbaar en elimineren het risico dat alleen de allergrootste werkplaatsen goede scores laten zien. “Het is belangrijk dat alle werkplaatsen de kans hebben om deze bijzondere prijs te winnen,” verduidelijkt Nico Van hauwermeiren. “Dat vergroot de betrokkenheid van iedereen in het team. We zien dat de werkplaatsen waar deze teamspirit het best is ontwikkeld het hoogst scoren.”

Sikko Claus, Service manager Scania Zwaagdijk, beaamt dit wanneer hem wordt gevraagd naar zijn geheim. “Ons geheim is dat we géén geheim hebben. In onze dagelijkse werkzaamheden zijn we met z’n allen bezig hetzelfde doel na te streven en als je dat goed doet komt daar dan vanzelf dit mooie resultaat uit. Samenwerking, betrokkenheid en verantwoordelijkheid zijn voor mij de ingrediënten voor een goede teamspirit en dat zit bij deze ploeg monteurs en mensen achter de balie wel goed. Ik zie deze award dan ook met name als hún verdienste en ik ben daar natuurlijk hartstikke trots op.”

Eén van de resultaten van deze aanpak is dat Scania Zwaagdijk van alle Scania werkplaatsen de hoogste klantenloyaliteit kent. “We hebben hier in Zwaagdijk een goede samenwerking tussen sales en services. Dat vinden klanten fijn. Bovendien geldt hier in West-Friesland ‘afspraak is afspraak’ heel sterk en daar word je zwaar op afgerekend. Loyale klanten krijg je niet zomaar, die moet je verdienen. En dat betekent iedere dag weer ervoor zorgen dat klanten minimaal dát krijgen wat ze verwachten en het liefst nog iets meer,” sluit Sikko af.

Over Scania
Scania is een toonaangevende producent van zware bedrijfsauto’s, bussen en industrie- en scheepsmotoren. In Nederland telt de Scania-organisatie ca. 2.500 medewerkers verdeeld over de fabriek in Zwolle en 50 verkoop- en servicevestigingen door heel Nederland. De fabriek in Zwolle is de grootste Scaniafabriek ter wereld. logo ScaniaDe onderneming telt wereldwijd bijna 41.000 medewerkers, heeft meerdere fabrieken in Europa en Latijns Amerika en is vertegenwoordigd in meer dan 100 landen. In 2014 bedroeg de totale gefactureerde omzet SEK 92 miljard en was de nettowinst SEK 8,7 miljard.