Introductie van digitale spiegels en nieuwe interieuropties

11 november 2021

  • Scania introduceert de Scania Mirror View Camera*, optionele digitale achteruitkijkspiegels voor beter zicht en beperking van de dode hoek
  • De plaatsing van displays en camera's zorgt voor een unieke functionaliteit op basis van ergonomische HMI-bevindingen voor het beperken van afwijkingen
  • Vermindert de totale breedte van de cabine; de functionaliteit maakt het gemakkelijker om te rijden, te parkeren en te manoeuvreren met veiliger werken als resultaat
  • Nieuwe opties voor kleurstellingen, bedden en interieuruitrustingen bieden de bestuurder meer comfort en een eersteklas rijgevoel.

Naast de nieuwe aandrijflijn en diensten introduceert Scania ook verschillende functies en opties voor hun premium trucks. De meest in het oog springende verandering is het nieuwe Scania Mirror View Camera-systeem (SMVC), waarvan de unieke oplossingen de human-machine-interface met betrekking tot digitale spiegels naar een geheel nieuw niveau tillen. Een vernieuwde bekledingslijn en kleurstellingen voor het interieur en vier verschillende opties voor bedden zijn enkele van de andere nieuwe items die de chauffeur extra comfort en een superieure uitstraling bieden.

“Bij de ontwikkeling van ons Scania Mirror View Camera-systeem hadden we de duidelijke ambitie om iets nieuws aan ons aanbod toe te voegen", zegt Peter Hellberg, Product Manager bij Scania Accessories. “Door de camera-unit bij de deur te plaatsen, net onder de zijruit, wordt de verbinding tussen wat de camera ziet en wat de chauffeur ervaart op het display natuurlijk en instinctief in vergelijking met wanneer de camera elders in de cabine zou zijn geplaatst.”

Een truck met SMVC biedt een veel beter zicht rond de A-stijlen, een duidelijk voordeel bij het manoeuvreren op lastige kruispunten en in drukke stedelijke gebieden.Het bekijken van de 12,3 inch displays met hoge resolutie is eenvoudig omdat ze aan de A-stijl zijn geplaatst, zodat er niet meer dan minimale oogbewegingen nodig zijn om een volledig beeld te krijgen.

“Het unieke ontwerp van ons spiegelsysteem betekent dat de chauffeur altijd het uiteinde van het voertuig op het display kan zien”, zegt Hellberg. “Ook is het camerasysteem eenvoudig en op een natuurlijke manier aan te passen aan verschillende voertuigcombinaties. En zonder de traditionele spiegels neemt het gezichtsveld naast de A-stijlen duidelijk toe.”

Scania's Mirror View Camera biedt beter zicht en verkleint de dode hoek rond de A-stijlen. Door gebruik te maken van de bestaande bevestigingspunten bij de portieren voor de traditionele spiegels, wordt het zicht op de displays natuurlijker voor de chauffeur in vergelijking met het plaatsen van de camera's elders in de cabine.

Zowel als het schemert als 's nachts verbetert Mirror View de zichtlijnen zonder het nachtzicht van de chauffeur te verstoren. Het systeem is namelijk in staat om de schittering van direct licht van verkeer achter het voertuig te verzachten, dit reduceert de kans dat er ongewenst licht op het display verschijnt.

Het ontwerp van de camerabehuizingen (die kunnen worden gelakt zodat ze precies bij de truck passen) is grondig getest vanuit aerodynamisch oogpunt, om de luchtweerstand te beperken. De behuizingen zijn inklapbaar, hebben een efficiënte lekdorpel om te voorkomen dat de regen het zicht van de bestuurder vertroebelt, en de lenzen zijn verwarmd om te beschermen tegen weersinvloeden zoals mist, sneeuw en ijs.

“Omdat we in feite het onderste bevestigingspunt aan de buitenkant gebruiken voor de traditionele spiegels, kan SMVC achteraf worden gemonteerd op de meeste NTG-trucks”, zegt Hellberg. “Al met al biedt deze oplossing toegevoegde waarde voor de klant, meer veiligheid en een eersteklas gevoel, waarbij het niet uitmaakt of de oplossing wordt besteld voor een nieuwe truck of op een bestaande truck wordt gemonteerd.”


“Zwart” is een van de nieuwe, stijlvolle interieuropties for Scania’s lijn van premium cabines.
Verbeterde interieuropties
Tegelijkertijd met alle andere nieuwe mogelijkheden introduceert Scania nu - vijf jaar na de succesvolle lancering van de NTG - ook diverse upgrades en vernieuwingen voor het cabine-interieur. Nieuwe styling, stoffering en kleurstellingen worden toegevoegd of, in sommige gevallen, vervangen.

Scania komt ook met nieuwe opties voor stoffen voor de beddencollectie. De premium matrassen krijgen een volledig zwarte textielbekleding, terwijl de twee andere bedden bekleed worden met ton-sur-ton patronen. Ook het opklapbare tafeltje aan de passagierszijde is vernieuwd, met als resultaat een slanker, moderner uiterlijk.

“We blijven maar liefst vier verschillende Scania-matrassen aanbieden: Bonell-, Schuim-, Pocketvering- en Uitschuifbedden”, zegt Louise Törnsten, Product Analyst bij Scania Trucks. “Wat ze met elkaar gemeen hebben is dat ze keuzemogelijkheden en een uitstekend slaapcomfort bieden, gebaseerd op onze ervaringen en de voorkeuren van onze klanten.”

*) Typegoedkeuring nog lopende

Over Scania
Scania is een toonaangevende producent van zware bedrijfsauto’s, bussen en industrie- en scheepsmotoren. In Nederland telt de Scania-organisatie ca. 2.500 medewerkers verdeeld over de fabriek in Zwolle en 50 verkoop- en servicevestigingen door heel Nederland. De fabriek in Zwolle is de grootste Scaniafabriek ter wereld. logo ScaniaDe onderneming telt wereldwijd bijna 41.000 medewerkers, heeft meerdere fabrieken in Europa en Latijns Amerika en is vertegenwoordigd in meer dan 100 landen. In 2014 bedroeg de totale gefactureerde omzet SEK 92 miljard en was de nettowinst SEK 8,7 miljard.