Twee nieuwe IVECO’s voor de Rutte Groep

Giessen, 4 november 2021


De Rutte Groep uit Amsterdam heeft zijn vloot IVECO's uitgebouwd met een X-WAY betonmixer en een X-WAY knijperauto. In totaal telt het bedrijf nu twaalf IVECO's, die IVECO Schouten levert en onderhoudt. De Rutte Groep is één van de meest innovatieve en duurzame grond-, weg- en waterbouwers van Nederland.

De samenwerking tussen Rutte en IVECO begon ooit met een voorloper van de Turbostar, waarvan er nog steeds één in het bedrijf aanwezig is. Anno 2021 bestaat het uit oersterke, vijfassige IVECO Trakkers en nu dus ook de nieuwe IVECO X-WAY. “De prijs-kwaliteitverhouding speelt een belangrijke rol bij onze keuze voor IVECO. IVECO’s hebben bovendien vaak net iets meer vermogen dan concurrenten en zijn in mijn ogen ook technisch beter. Dat is zeker in zwaar terrein een voordeel”, verklaart mede-eigenaar Youri Rutte de keuze voor IVECO. “Ook het lage eigengewicht speelt een rol, waardoor we meer laadvermogen hebben.”

Beide nieuwe wagens hebben vijf assen, waarvan twee aangedreven. De meesturende vijfde as is mechanisch hydraulisch gestuurd. Op die manier blijven de auto’s zeer wendbaar en dat is praktisch, aangezien ze ook veel in binnenstedelijk gebied rijden. De betonmixer weegt slechts 17 ton en heeft daardoor een hoog effectief laadvermogen. Hij is opgebouwd bij Boogerd Service in het Zeeuwse Nieuwerkerk, dat gespecialiseerd is in betonmixers. De IVECO X-WAY knijperwagen is opgebouwd is bij Derkx & Davidson in Haarlem.

Adriaan Doorduin leverde namens IVECO de beide X-WAY’s af. “De knijperwagen is een hele mooie truck, netjes met een tranenplaat en rvs zijskirts afgewerkt. Hij heeft steekassen zonder naafreductie, omdat de wagen veel snelwegkilometers maakt.” Meestal rijdt de wagen met een dieplader met mobiele kraan erachter. De knijperauto gaat door heel Nederland ingezet worden voor werkzaamheden aan ondergrondse afvalcontainers. Vanaf 1997 houdt Rutte Wegenbouw zich bezig met het aanleggen van ondergrondse afvalinzamelingssystemen. Dit specialisme is er inmiddels in de grote steden en in veel gemeenten door het hele land. Inmiddels heeft het bedrijf tienduizenden stations geplaatst en jaarlijks komen er zo’n 3.000 bij.

Vaste en enthousiaste chauffeur wordt Jari den Boer. Hij is razend trots op de nieuwe IVECO die hij rijdt. “Ik ben begonnen op een gebruikte Trakker, die heb ik weer zoveel mogelijk als nieuw gemaakt. Ook mijn nieuwe X-WAY hebben we mooi strak gemaakt. Omdat dit de eerste X-WAY bij ons bedrijf was, moesten we nog bekijken hoe die het best gespoten en opgebouwd kon worden. Rutte heeft me overal bij betrokken, dat was super.” Jari’s wagen heeft onder meer een dakbeugel, lampen en een verlicht IVECO-logo in de grill, luchthoorns, stoelhoezen in de kleuren van Rutte en een Subwoofer. “In dit werk is het niet altijd even makkelijk om een auto netjes te houden, maar ik ga er alles aan doen. Met deze wagen ga ik de komende jaren met veel plezier de weg op!”

Ook de IVECO X-WAY betonmixer heeft een steekas zonder naafreductie. Beide wagens hebben geen EGR of roetfilter, maar dat is juist milieuvriendelijker en onderhoudsarmer. “De wagens moeten veel stationair draaien en dan is deze configuratie met alleen AdBlue het meest optimaal”, legt Adriaan Doorduin uit. “Beide wagens voldoen aan de strengste milieunormen en zijn ook bijzonder zuinig.”

De mortel die in de betonmixers gaat, is bijzonder. Het is namelijk volledig gemaakt van oud beton. De Rutte Groep is erin geslaagd een machine te ontwikkelen die naast granulaat, grind en zand ook het cement uit betonpuin weet te halen. Dat is een belangrijke stap voor de bouwwereld, want naar schatting wordt wereldwijd zo’n 9 procent van de CO2-uitstoot veroorzaakt door de productie van beton. Met de ontwikkeling van circulair beton, biedt de Rutte Groep een duurzaam alternatief. Urban Mining, zoals ze dat proces bij Rutte noemen, is dan ook de snelst groeiende tak van de Rutte Groep. Daarnaast is het bedrijf actief met vervoer over water door middel van elektrische vrachtboten en voert het zelf infraprojecten uit in Amsterdam en omstreken. Bij het bedrijf werken zo’n 120 medewerkers.

Rutte Groep
Samen met onder anderen zijn neven vormt Youri Rutte de derde generatie aan het roer van het Amsterdamse familiebedrijf, dat werd opgericht door opa Joop. Die ruilde kort na de Tweede Wereldoorlog zijn paard en wagen in voor een Dodge van de geallieerden en begon zo zijn transportbedrijf. “Ik herinner me nog dat mijn vader de eerste IVECO kocht. Dat was de voorloper van de Turbostar, met een 6 cilinder turbomotor erin. Ik mocht als kind af en toe meerijden en als we dan door een tunnel reden ging het dakluik open. Dan hoorde je de turbo fluiten. Dat is het moment dat ik verliefd werd op IVECO”, vertelt Youri Rutte enthousiast.

Voor de configuratie en levering van nieuwe voertuigen rekent de Rutte Groep al jarenlang op IVECO Schouten, net als voor onderhoud en service. “Ik vind het prettig om samen te werken met een dealer die gespecialiseerd is in één merk. Je merkt dat monteurs weten waar ze over praten.” Bovendien weet de Rutte Groep zich verzekerd van een partner die volop inzet op duurzame mobiliteit. “Dat is voor ons belangrijk omdat we veel in binnensteden komen en steeds vaker te maken krijgen met milieuzones. Daarom doen we veel transport al met elektrische schepen, maar wegtransport blijft ook nodig. We willen liever niet overstappen op kleinere voertuigen, omdat de kosten dan omhoog gaan en je nog meer verkeersbewegingen krijgt.”

Over Iveco
IVECO is een merk van CNH Industrial N.V., wereldspeler op het vlak van investeringsgoederen met notering op de beurs in New York (NYSE: CNHI) en op de Italiaanse beurs (Mercato Telematico Azionario MI: CNHI). IVECO ontwerpt, fabriceert en commercialiseert een breed gamma van lichte tot zware commerciële voertuigen en off-road voertuigen.
Het uitgebreide gamma van het merk omvat de Daily, een voertuig in het 3,3 tot 7,2 ton segment, de Eurocargo van 6 tot 19 ton en in het zware segment boven 16 ton, het IVECO WAY-gamma met de on-road IVECO S-WAY, de off-road IVECO T-WAY en de IVECO X-WAY voor lichte off-roadopdrachten. Daarnaast bouwt het merk IVECO Astra off-roadtrucks, starre en gelede dumpers en speciale voertuigen.
IVECO stelt wereldwijd bijna 21.000 personen te werk met productie-eenheden in 7 verschillende landen in Europa, Azië, Afrika, Oceanië en Latijns-Amerika waar voertuigen gemaakt worden volgens de meest geavanceerde technologie. 4,200 verkoop- en service punten in 160 landen garanderen technische ondersteuning waar ook de voertuigen aan het werk zijn.