IVECO stelde tijdens de Italiaanse Grand Prix van de ETRC 2021 de IVECO S-WAY Special Edition voor, een eerbetoon aan de TurboStar-legende

Turijn, 20 oktober 2021

IVECO stelde de IVECO S-WAY TurboStar Special Edition voor tijdens de Italiaanse Grand Prix van het FIA European Truck Racing Championship (ETRC) 2021, dat plaats vond op het Misano Adriatico Circuit. Deze speciale editie is gewijd aan de erfenis van de TurboStar, één van de meest iconische, legendarische en innovatieve trucks ooit gebouwd, die geschiedenis schreef en nu zijn stempel op de toekomst zal drukken. Deze bestseller met ongeëvenaarde prestaties was de trots en vreugde, niet alleen van het merk, maar ook van iedereen die het genoegen heeft gehad om zo'n legende te besturen.

Alessandro Massimino, Hoofd Marketing en Product Management Truck Business Unit,
verklaarde: “Deze speciale editie van de IVECO S-WAY is een eerbetoon aan een waar icoon uit het verleden, de TurboStar. Met zijn krachtige motorengamma dat een 420 pk sterke V8-motor omvatte, was de TurboStar het voertuig bij uitstek voor meer dan 50.000 klanten in de jaren 80. Het drukte zijn stempel op de wegen in heel Europa en was één van de eerste trucks die in de 24 uur van Le Mans reed. We hebben de Special Edition gecreëerd om dit rijke erfgoed, gecombineerd met het ongeëvenaarde innovatievermogen van ons merk, zoals belichaamd in de IVECO S-WAY, aan onze klanten te laten zien, en getuigt van de teamgeest die ons altijd heeft onderscheiden.”

De IVECO S-WAY TurboStar Special Edition is uitgerust met een Cursor 13-motor van 570 pk, een nieuw chassis dat volledig opnieuw is ontworpen en gebouwd voor robuustheid en veelzijdigheid, een 12-versnellings HI-TRONIX geautomatiseerde versnellingsbak, full LED-koplampen, rijstijlevaluatie en driver attention support, geïntegreerde bandenspanningscontrole (TPMS), automatisch geregelde klimaatregeling en standairco. De Special Edition profiteert van de geavanceerde connectiviteit van de IVECO S-WAY, met een infotainmentsysteem met satellietnavigatie en IVECO Driver Pal, een 4G- connectiviteitsbox en IVECO Hi-Cruise.

De styling van het eighties icoon is geherinterpreteerd en gemoderniseerd, met behulp van de tweekleurige TurboStar rode en metallic grijze kleuren. Langs de cabine zijn de classic IVECO-kleuren uit die tijd - geel, rood en blauw - gebruikt voor een suggestief effect, aangepast aan de vorm van de IVECO S-WAY.

Een reeks accessoires die beschikbaar zijn op voertuigen uit het oorspronkelijke TurboStar-tijdperk hebben een nieuw leven gekregen om hulde te brengen aan het Turbo-assortiment. Ze omvatten chromen sidebars, verchroomde velgen en deurgrepen. Het rooster van de achterruit, die speciaal was ontworpen om meer licht in de TurboStar te bieden, is nagemaakt op de zijwand van de cabine. De speciale editie van de IVECO S-WAY beschikt over verbeteringen zoals metallic effecten op de grille en op de achteruitkijkspiegels, een bullbar op de bumpers en één op het dak met extra verlichting, het erfgoed van de TurboStar en het IVECO S-WAY fenomeen perfect combinerend.

Het vintage gevoel van de originele TurboStar maakt ook een terugkeer in het interieur, bijgewerkt met een moderne interpretatie. De stoelen zijn bekleed met fluweel, hetzelfde materiaal dat in de originele TurboStar is gebruikt. Het stijlvolle rood past perfect bij het kleurenschema van het exterieur en de stoelen zijn afgewerkt met lichtgrijze naden. Het logo, dat geborduurd is op de stoelen, kussens en het matras, en ook te zien is op het dashboard roept herinneringen op aan het originele logo.

TurboStar: de legende die de geschiedenis van IVECO kenmerkt
In 1982 rijden prototypes van de TurboStar hun eerste ronden over het IVECO-circuit in Markbronn (Ulm, Duitsland), in Finland (Ivalo) en op het circuit in Nardò (Lecce, Italië). De TurboStar werd in 1984 in Straatsburg gelanceerd als opvolger van de IVECO Turbo-serie en was het ideale voertuig voor langeafstandstransport met een volledig opnieuw ontworpen chassis. De cabine was gericht op comfort en bevatte oplossingen die waren afgeleid van een speciaal model uit de vroege jaren tachtig, de "190.38 Special". De grijze kunststof grille die de zijruit van de achterste cabine bedekte en de twee aerodynamische zijgeleiders waren ook kenmerken die specifiek waren voor de TurboStar. Na de officiële lancering werden de iconische en decoratieve driebandstrepen aan het ontwerp toegevoegd.

De eerste TurboStar-reeks omvatte een ‘zescilinder’ -model (de ‘190.33’, later vervangen door een ‘36’) en een ‘V8’ (‘190.42’). Eind jaren tachtig werd het duo een trio met de toevoeging van de ‘190.48’, de krachtigste van de standaard "T-range" modellen. In 1992 werd de "190.48 Special HP" op de markt geïntroduceerd, met de technische inhoud en standaard hoge specificaties, waaronder speciale decoratieve kenmerkenen en lederen bekleding.

IVECO
IVECO is een merk van CNH Industrial N.V., wereldspeler op het vlak van investeringsgoederen met notering op de beurs in New York (NYSE: CNHI) en op de Italiaanse beurs (Mercato Telematico Azionario MI: CNHI). IVECO ontwerpt, fabriceert en commercialiseert een breed gamma van lichte tot zware commerciële voertuigen en off-road voertuigen.

Het uitgebreide gamma van het merk omvat de Daily, een voertuig in het 3,3 tot 7,2 ton segment, de Eurocargo van 6 tot 19 ton en in het zware segment boven 16 ton, het IVECO WAY-gamma met de on-road IVECO S-WAY, de off-road IVECO T-WAY en de IVECO X-WAY voor lichte off- roadopdrachten. Daarnaast bouwt het merk IVECO Astra off-roadtrucks, starre en gelede dumpers en speciale voertuigen.

Over Iveco
IVECO is een merk van CNH Industrial N.V., wereldspeler op het vlak van investeringsgoederen met notering op de beurs in New York (NYSE: CNHI) en op de Italiaanse beurs (Mercato Telematico Azionario MI: CNHI). IVECO ontwerpt, fabriceert en commercialiseert een breed gamma van lichte tot zware commerciële voertuigen en off-road voertuigen.

Het uitgebreide gamma van het merk omvat de Daily, een voertuig in het 3,3 tot 7,2 ton segment, de Eurocargo van 6 tot 19 ton en in het zware segment boven 16 ton, het IVECO WAY-gamma met de on-road IVECO S-WAY, de off-road IVECO T-WAY en de IVECO X-WAY voor lichte off-roadopdrachten. Daarnaast bouwt het merk IVECO Astra off-roadtrucks, starre en gelede dumpers en speciale voertuigen.

IVECO stelt wereldwijd bijna 21.000 personen te werk met productie-eenheden in 7 verschillende landen in Europa, Azië, Afrika, Oceanië en Latijns-Amerika waar voertuigen gemaakt worden volgens de meest geavanceerde technologie. 4,200 verkoop- en service punten in 160 landen garanderen technische ondersteuning waar ook de voertuigen aan het werk zijn.