DAF CF Electric voor de Eerste CO2- en Energieneutrale Supermarkt van LIDL

Eindhoven, 8 juli 2021


De DAF CF Electric met daarvoor van links naar rechts Ruud Metten (Lidl), Twan Heetkamp (THT), Eelco van Veen (DAF Trucks), Rober van Straalen (VSDV) en Albrecht de Glee (Lidl).
De eerste 100% CO2¬- en energieneutrale Lidl supermarkt van Nederland, Lidl Zero in Almere Oosterwold, wordt bevoorraad door een DAF CF Electric. Van Straalen de Vries Transport B.V. (VSDV) heeft de volledig elektrisch aangedreven trekker voor dit doel ingezet. De DAF staat voor een elektrische THT New Cool koeltrailer. De combinatie rijdt tussen het distributiecentrum van Lidl in Zwaag en het nieuwe duurzame filiaal in Almere Oosterwold. De DAF CF Electric is geleverd door dealer Truckland.

“We wilden een elektrisch aangedreven trekker die af fabriek wordt geleverd”, vertelt Ruud Metten, Manager Logistieke Inkoop & Innovaties Lidl Nederland. “In samenspraak met onze transporteur van Straalen de Vries zijn wij uitgekomen bij de DAF CF Electric. We hechten grote waarde aan betrouwbaarheid en die is naar ons idee met een OEM-truck het beste gegarandeerd.” De DAF CF Electric die wordt ingezet is alweer de derde generatie van het in 2018 gelanceerde model, dat inmiddels in de praktijk zijn enorme betrouwbaarheid heeft bewezen. De DAF CF Electric samen met de THT New Cool maken de truck-trailer combinatie 100% elektrisch, iets wat uniek is in de wereld van gekoeld transport en geschikt voor de Zero Emissie Zones in 2025.

“Lidl streeft ernaar om het aantal voertuigbewegingen te beperken en lege kilometers te voorkomen. Dat is efficiënt, duurzaam en levert ook minder overlast op voor omwonenden. Om die reden heeft THT New Cool de koeltrailer voorzien van dubbele verdampers met flexibele temperatuurzones. Gekoelde, diepgevroren of niet gekoelde goederen kunnen in een rit mee. Op de terugweg naar het distributiecentrum in Zwaag gaan het afval en retourstromen mee: dus vol heen en vol terug.” Ook is de koeltrailer stil (PIEK norm). Het aantal decibel van de elektrische koeltrailer komt onder 60 db.

Lidl Zero Almere Oosterwold
“Lidl Zero Almere Oosterwold is de meest duurzame supermarkt van Nederland”, aldus Metten. “Zo wekt de supermarkt 100% eigen energie op dankzij 1.566 zonnepanelen op het dak. De overgebleven CO2-uitstoot van het gebouw wordt daarnaast gecompenseerd. De keuze voor een 100% elektrische DAF CF Electric past in dit project. Het volledig elektrische transport is mede mogelijk dankzij een DKTI-subsidie voor duurzaam transport van de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland.”

“Elektrisch vervoer in winkel- en supermarktdistributie is de toekomst”, stelt Rober van Straalen, Algemeen Directeur bij van Straalen de Vries Transport B.V. “Negentien Nederlandse steden hebben de ambitie om in 2025 emissievrije zones in te voeren en de verwachting is dat dit aantal zal toenemen. Wij investeren daarom al jaren in duurzaam transport, met name naar de binnenstad van Amsterdam. De inzet van de DAF CF Electric met de THT New Cool trailer is economisch mogelijk dankzij de subsidie en doordat alle betrokken partijen zich inspannen voor innovatie in distributie.” De DKTI subsidie is door middel van een samenwerkingenverband van diverse transportbedrijven, welke geïnitieerd is door Fier Automomotive, mogelijk gemaakt. Van Straalen de Vries Transport B.V. is een van de grotere in Nederland in supermarktdistributie.

Rijbereik en oplaadmanagement
De DAF CF Electric heeft in de praktijk een rijbereik van gemiddeld 200 km. Van Straalen: “Voor de planning levert het tussen de ritten door opladen extra denkwerk op. We hebben ervoor gekozen om te gaan snelladen om de stilstand zo kort mogelijk te houden. Bij het filiaal van Lidl is straks een 300 kW snellader beschikbaar. De trailer heeft eigen stroomvoorziening van een batterij voor de koel- en vriesunits. Na 1,5 uur zit die op 40% lading. Als onderweg dit percentage wordt bereikt dan start het bijladen via extra regeneratie door de de trailer energie-as. In dat geval ontstaat extra rolweerstand voor de trekker, waardoor de actieradius korter wordt. Het zijn factoren waar chauffeur en planning rekening mee moeten houden. Het is een heel nieuwe manier van transport, waarmee we meer en meer vertrouwd zullen raken.”

After sales voor elektrische DAF geborgd
Dealer Truckland en DAF Trucks N.V. zijn nauw betrokken bij dit project. Fleet Sales Manager E-Trucks Rob Luijkx bij DAF begrijpt de keuze van van Straalen De Vries en Lidl voor de DAF CF Electric als geen ander. Te meer omdat de supermarktketen veel investeert in verduurzaming. “Het is heel belangrijk dat met name de after sales goed voor elkaar is. Elke DAF dealer die met E-trucks te maken krijgt, is volledig getraind in de techniek. Bovendien is de uptime van het voertuig gemaximaliseerd doordat spareparts direct geleverd kunnen worden, mocht dat ooit nodig zijn. Voor distributiewerk is dat essentieel.”

Op dit moment zijn in Nederland een vijftien-tal DAF CF Electric trucks in bedrijf zowel als trekker als als bakwagen. DAF Trucks N.V. signaleert toenemende belangstelling van met name bedrijven in stadsdistributie voor elektrische trucks. Luijkx: “Meer en meer steden streven ernaar om de distributie in hun centrum emissievrij te maken. Dat maakt het extra interessant om te investeren in elektrische voertuigen, zoals de DAF CF Electric. logo DAF TrucksGezien het feit dat DAF voorop loopt bij het ontwikkelen van elektrische trucks en het aanbieden van een adequaat after sales netwerk, merken we uit de markt erg veel belangstelling voor de DAF CF Electric en de LF Electric.”