DJK Logistics bereidt zich met vijf IVECO S-WAY NP’s voor op de toekomst

Giessen, 5 mei 2021

DJK Logistics kiest bewust voor vijf IVECO S-WAY NP’s op LNG, omdat zij hiermee een CO2-reductie realiseren en tegelijkertijd zich voorbereiden op een toekomst met emissiezones. Met de komst van deze aanwinsten zijn zij tevens klaar voor de stap naar Bio-LNG, waarmee zij de uitstoot van koolstofdioxide kunnen verlagen met 95%.

DJK Logistics is een jong bedrijf met duurzame ambities welke gespecialiseerd is in het transport van losgestorte bulkgoederen zoals houtsnippers, papier, veevoeders en gerecycled materiaal. De IVECO S-WAY NP’s worden met walking-floor trailers voornamelijk ingezet om per rit ruim 94 kuub aan losgestorte goederen te transporteren naar diverse locaties in Scandinavië, Oostenrijk, Duitsland, België en Noord-Frankrijk.

Hoogst haalbare actieradius
Het verkleinen van de CO2-footprint was voor DJK Logistics een belangrijke reden om te kiezen voor IVECO-trucks op vloeibaar aardgas. Daarnaast woog het in grote mate mee dat zij hiermee ondanks de walking-floor combinatie tóch een actieradius kunnen halen van circa 1.500 kilometer. Dit is mogelijk door een unieke oplossing, waarbij een RVS hydrauliektank met een inhoud van 120 liter middenin het chassis is weg gebouwd. Hierdoor is er ruimte voor twee LNG-tanks met een inhoud van 200 kilogram, waardoor er minder tankbeurten nodig zijn. Het PTO-systeem is uitgerust met een plunjer pomp die 110 liter levert bij 840 toeren en maximaal 250 bar.

De IVECO S-WAY NP’s zijn voorzien van een anti-stationair functie die langdurig stationair draaien tegengaat, Rocking Mode-functie om eenvoudig uit een kuil te komen en een uiterst efficiënte 12- traps HI-TRONIX geautomatiseerde transmissie. De LNG-trucks zijn bovendien standaard uitgerust met een Connectivity Box, waardoor de voertuigen continu in verbinding staan met specialisten vanuit de control room in Italië. Hierdoor krijgt DJK Logistics de hulp aangeboden om op basis van data te zorgen voor een maximale brandstofefficiëntie. De IVECO S-WAY NP’s zijn verder allemaal uitgevoerd met een camerasysteem, zodat de chauffeurs in iedere situatie beschikken over meer dan voldoende frontzicht.

Duurzame IVECO S-WAY NP’s
DJK Logistics kiest met de komst van vijf IVECO S-WAY NP’s bewust voor het beste dieselalternatief. Deze leveren namelijk vergelijkbare prestaties en stoten tegelijkertijd 10% minder CO2, 90% minder stikstofdioxide (NO2) en 95% minder fijnstof uit dan een vergelijkbare dieseltruck. De olieverversingsintervallen zijn bij de IVECO S-WAY NP’s bovendien standaard op 90.000 km, waardoor de LNG-trucks een maximale uptime kennen. DJK Logistics kan bij haar aanwinsten bovenal bouwen op minimale onderhoudskosten. De S-WAY’s zijn namelijk uitgerust met een Cursor 13 NP 460-motor die een laag brandstofverbruik combineert met een efficiënt verbrandingsproces van uitlaatgassen door de aanwezigheid van een compacte 3-wegkatalysator. Dit systeem vereist geen additieven, geen roetfilter of uitlaatgasrecirculatie, zodat het weinig onderhoud nodig heeft. De IVECO S-WAY NP’s van DJK Logistics kennen hierdoor een aantrekkelijke TCO.

Stap naar Bio-LNG is dichtbij
Steeds meer overheden roepen de opwarming van de aarde een halt toe. Mede hierdoor is het voor Henk Kelly, Directeur van DJK Logistics, logisch om te kiezen voor de aanschaf van LNG-trucks. “De CO2-taks in Duitsland is al een feit en ook in Oostenrijk zijn er maatregelen getroffen door de introductie van een rijverbod voor dieseltrucks. Hierdoor is het voor dieseltrucks ‘s nachts niet meer toegestaan om over de A12 in Tirol te rijden. De kans is zeer aannemelijk dat er meer overheidssancties volgen. Daar spelen we met onze IVECO S-WAY NP’s op in. Daarnaast zijn we nu klaar voor de stap naar Bio-LNG, waardoor wij ons wagenpark verder kunnen verduurzamen. Onze klanten juichen bovendien de komst van LNG-trekkers toe, waardoor wij gezamenlijk een bijdrage kunnen leveren aan een schonere wereld.”