Drie IVECO S-WAY NP’s op 100% BIO-CNG voor Darvi Transport

Giessen, 15 oktober 2020

In de hoogste versnelling zetten Cosun Beet Company en Darvi Transport als frontrunners in op duurzaam wegtransport. Door de komst van nog eens drie nieuwe IVECO S-WAY NP ́s op 100% BIO- CNG kunnen zij de uitstoot van CO2 met 90% per truck reduceren. De chauffeurs, die onderweg zijn op eigen biogas, zijn volgens Darvi Transport directeur Dominique Elegeert, lovend over hun nieuwe truck.

Eind vorig jaar heeft Cosun Beet Company, voorheen Suiker Unie, een prestigieuze prijs in ontvangst mogen nemen, namelijk: de eerste FNLI Award. Hierdoor mag het zich een jaar lang frontrunner van de evensmiddelenindustrie noemen. Deze prijs, die door de Federatie Nederlandse Levensmiddelen Industrie werd uitgereikt aan Ad Jansen, stafmedewerker Logistiek bij Cosun Beet Company, was een kroon op het werk en een extra signaal dat het bedrijf de juiste weg is ingeslagen. Het heeft zich ten doel gesteld om de transformatie naar een groen bioraffinage-concept verder door te zetten. De IVECO S-WAY NP’s met 460 pk en 2.000 Nm koppel leveren hier een directe bijdrage aan, zodat Cosun Beet Company uiteindelijk kan doorgroeien tot de groenste bietenverwerker van de wereld. Darvi Transport uit Bergen op Zoom draagt hier wezenlijk aan bij, doordat het vanaf 2011 al rijdt op biogas (toen enkel nog middels bijmenging in de dual fuel voertuigen). Door de aanschaf van drie IVECO S-WAY’s is het aantal 100% CNG voertuigen gestegen naar vijf stuks. Deze tanken allemaal bij Cosun Beet Company eigen biogas.

Cosun Beet Company is de grootste producent van biogas in Nederland. Het heeft als doelstelling om alles van de suikerbiet te gebruiken. Op eigen terrein vergisten zij daarom suikerbietresten (zoals bietenpuntjes en staartjes) volledig tot biogas. Een ‘duurzamere’ transportoplossing is haast niet mogelijk.

Duurzaam onderweg
De IVECO S-WAY NP’s van Darvi Transport sluiten perfect aan op het duurzame karakter van Cosun Beet Company. Zo is er bij de nieuwe BIO-CNG trucks geen sprake van uitlaatgasrecirculatie (EGR) of een actieve roetfilter. De IVECO’s zijn namelijk voorzien van een passieve roetfilter welke zichzelf reinigt, waardoor het filterelement pas na 450.000 km gewisseld hoeft te worden. De IVECO S-WAY’s zijn verder uitgerust met Hi-Cruise Predictive Shifting. Hierdoor schakelt het voertuig proactief op basis van geografische informatie, waardoor de truck automatisch de juiste en meest efficiënte versnelling kiest.

Compressor sluit naadloos aan op IVECO’s methaanmotor
Darvi Transport heeft wederom gekozen voor direct aangedreven XK18 bulkcompressoren met luchtkoelers, omdat deze een hoge opbrengst combineert met het gewenste lage brandstofverbruik. Daarnaast heeft het goede ervaringen met de reeds door Gardner Denver geleverde en op CNG- trucks gemonteerde bulkcompressoren.

Vooraf hebben Darvi Transport, IVECO NLS en Gardner Denver samen bepaald wat de meest ideale opbouwpositie voor de compressor en koeler is op het voertuig. Hierdoor zijn de rechtertanks tijdelijk gedemonteerd, zodat de complete compressorinstallatie zo efficiënt mogelijk gemonteerd kon worden. Door een goede voorbereiding en door de brede ervaring van Gardner-Denver met dit soort installaties heeft dit geresulteerd in een perfect functionerende installatie.

Maximale inzetbaarheid van de IVECO’s
Mede door de kwaliteit van de bewezen methaanmotor, het lage brandstofverbruik en de lage TCO heeft Darvi Transport voor drie IVECO S-WAY’s gekozen. Hiermee is per truck een hoge actieradius mogelijk. Daarbovenop heeft Darvi Transport besloten om bij één truck achter de cabine een extra set CNG-tanks te plaatsen, zodat het te weten komt in hoeverre de actieradius verhoogd kan worden. Darvi Transport is er van overtuigd dat de BIO-CNG trucks het goed gaan doen, omdat zij al veel goede ervaringen hebben opgedaan met de Stralis NP.