Scania's nieuwe hybride truck met een elektrisch bereik van 60 km

Breda, 15 september 2020

Scania's nieuwe plug-in hybride truck, met een elektrisch bereik tot 60 kilometer, combineert het beste van twee werelden. Hij biedt de flexibele mogelijkheden van de verbrandingsmotor met de uitstekende voordelen van een stille en emissievrije aandrijving.

Na de lancering van Scania's eerste hybride truck in 2014 is het klimaatbewustzijn steeds meer naar voren gekomen, terwijl de technologie een grote sprong voorwaarts heeft gemaakt. De plug-in hybride is daarom een aantrekkelijke optie in het stadsvervoer voor toepassingen zoals het afleveren van goederen, het ophalen van afval, kippers, haakarmsystemen en brandweer- en reddingsdiensten.

"De integratie van de hybride truck in het wagenpark van transporteurs is ongetwijfeld de eenvoudigste manier om ervaring op te doen met het bedienen van elektrische voertuigen", zegt Anders Lampinen, Scania Director New Technologies. "Als brug tussen de verschillende technologieën kan dit helpen om waardevolle ervaring op te doen met het geleidelijk uitbreiden van het wagenpark naar een groter aandeel elektrische voertuigen".

Scania's plug-in hybride truck is uitgerust met een CCS-oplaadconnector om op te laden vanaf het elektriciteitsnet. Met een DC-lading van 95 kW worden de drie batterijen in ongeveer 35 minuten tot 80 procent geladen. De truck kan ook worden opgeladen door middel van regeneratief remmen.

Met de nieuwe batterijen met een hogere energiedichtheid - elk van de drie packs heeft een geïnstalleerd vermogen van 30 kWh voor een totaal van 90 kWh - kan de truck in een elektrische modus tot 60 km rijden, afhankelijk van het bruto totaalgewicht, de topografie en het type carrosserie. Daarnaast kan het opladen worden uitgevoerd terwijl de truck geparkeerd staat om te laden of te lossen, of terwijl de chauffeur pauze neemt.

De Scania plug-in hybride truck is leverbaar met de cabine van de L- en P-serie, die beide zijn ontworpen voor gebruik in de stad. De cabine van de L-serie met lage vloer is speciaal ontworpen voor drukke stadscondities met een ongeëvenaard zicht rondom.

Naast de elektrische 115 kW motor - die zich tussen de motor en de versnellingsbak bevindt - wordt de hybride truck geleverd met de 9-liter 280-360 pk dieselmotor.

Scania Zone is het perfecte hulpmiddel voor gebruik met de hybride truck. De op positie gebaseerde service helpt chauffeurs bij het automatisch schakelen van de voortstuwingsmodus om te voldoen aan verkeers- en milieuregelgeving en een individueel, vooraf vastgesteld beleid voor snelheid, geluid en andere emissies.

"Steeds meer steden hebben in de centra lage-emissiezones ingesteld, waarvoor alternatieven zoals elektrische aandrijving nodig zijn. Met de aanschaf van de hybride vrachtwagen kunnen transportbedrijven ook het gebruik van voertuigen aanzienlijk uitbreiden en onrendabele tijd verminderen terwijl het voertuig stilstaat. De stille elektrische modus opent mogelijkheden voor efficiënte leveringen, ook 's nachts, waardoor verkeerscongestie in het stadscentrum wordt vermeden", zegt Lampinen.

"Ondertussen kunnen operators, indien nodig, gebruik maken van de verbrandingsmotor voor langere afstanden vanuit magazijnen en logistieke centra in perifere locaties en voor ad-hoc transportopdrachten. Kortom, ze krijgen het beste van beide werelden."

Over Scania
logo ScaniaScania is een toonaangevende producent van zware bedrijfsauto's, bussen en industrie- en scheepsmotoren. In Nederland telt de Scania-organisatie ca. 4.000 medewerkers verdeeld over de fabrieken in Zwolle en Meppel en 40 verkoop- en servicevestigingen door heel Nederland. De fabriek in Zwolle is de grootste Scaniafabriek ter wereld. De onderneming telt wereldwijd ca. 50.000 medewerkers, heeft meerdere fabrieken in Europa en Latijns Amerika en is vertegenwoordigd in meer dan 100 landen. In 2018 bedroeg de netto-omzet SEK 137,1 miljard en was de nettowinst SEK 13,8 miljard.