CB groen de weg op met twee IVECO Daily ́s

Giessen 8 september 2020

CB heeft onlangs twee IVECO Daily’s Blue Power op BIO-CNG, ofwel Groengas, in ontvangst genomen. De keuze voor deze aandrijftechniek is gebaseerd op de intrinsieke motivatie om met duurzame bedrijfswagens de weg op te gaan, de CO2-uitstoot ‘Well to wheel’ met 90% te reduceren en de luchtkwaliteit te verbeteren. Door de komst van deze IVECO Daily’s speelt CB in op toekomstig overheidsbeleid en verstevigt het haar positie in de kopgroep van duurzaam vervoer in de gemeente Amsterdam.

CB realiseert zijn duurzaamheidsdoelstellingen in vervoer onder meer door efficiëntere routes (minder kilometers), verduurzaming van het wagenpark en de samenwerking met vervoerspartners. Arjan de Jong licht dit als Manager Vervoer bij CB toe: “Met name op het gebied van vervoer zijn er al een flinke stappen gezet. Het doel voor 2020 is, om ten opzichte van 2015, 40% minder CO2- en 80% minder fijnstof uit te stoten. Zo rijden wij met schone en zuinige wagens en werken wij samen met verschillende partners.” De komst van de twee IVECO Daily’s helpt CB om de uitstoot te minimaliseren. De CO2-uitstoot wordt namelijk ‘Well to wheel’ met 90% gereduceerd.

Groengas volwaardig alternatief voor diesel
Uit onderzoek van ADAC, de Duitse versie van de ANWB, is gebleken dat het rijden op Groengas het milieuvriendelijkst is. Er is namelijk een aanzienlijke vermindering qua NOx en fijnstofuitstoot. Een ander bijkomend voordeel van het rijden op Groengas is dat dit wordt aangeleverd via het gasnetwerk. Hilly Kuperus vertelt als Accountmanager bij OrangeGas hierover: “Dit houdt in dat er geen vrachtwagens hoeven te rijden om het gas aan te leveren bij onze tanklocaties. Het rijden op deze brandstof is voor iedereen geschikt die zijn CO2-voetafdruk wilt verkleinen. De voertuigen zijn af fabriek verkrijgbaar en er is ook al een ruime occasionmarkt. Bovendien is Groengas in verhouding goedkoop. Zo is het tot 40% goedkoper in vergelijking met fossiele brandstoffen. OrangeGas heeft een groot aantal Groene-tankstations in heel Nederland en is hierin marktleider.”

Circulaire economie
Er is niks zo circulair als het rijden op Groengas. Mede door de samenwerking van OrangeGas met DMT Environmental Technology is het mogelijk om rioolslib te verwerken en op te waarderen tot brandstof. OrangeGas kan tot 30 procent van de gasproductie die beschikbaar komt, gebruiken voor het verduurzamen van het aardgasgebruik in Amsterdam en het waterschap zelf. Dat zou neerkomen op genoeg groengas voor 1.650 woningen in de stad. Op het overige deel van deze hoeveelheid Groengas kunnen ruim 4.000 personenauto’s en 300 vuilniswagens rijden. Hierdoor neemt de CO2- voetafdruk van de transportsector in Amsterdam aanzienlijk af.

Veilig en met comfort de weg op
De twee IVECO Daily chassis-cabines met een GVW van 7,2 ton zijn uitgerust met een 136 pk sterke aardgasmotor en een comfortabele volautomatische 8-traps Hi-Matic versnellingsbak. CB zet verder hoog in op veiligheid door de keuze voor veiligheidsvoorzieningen. Zo heeft het gekozen voor een 360 graden camerasysteem met opnamefunctie, Lisa2Alert systeem (welke fietsers waarschuwt met licht- en geluidssignalen) en onder andere een CargoLock systeem. Daarnaast zijn de twee bedrijfswagens voorzien van comfortopties, zoals onder andere luchtvering op de achteras. De IVECO Daily's zijn verder volledig uitgerust met LED-koplampen, elektrische parkeerrem, lederen stuurwiel en een geveerde & verwarmde bestuurdersstoel. De chauffeurs gaan dus met comfort de weg op om de winkels in de binnenstad van Amsterdam te bevoorraden.

Succesvolle samenwerking
CB, Carrosseriebouwer Schevers Schalkwijk, CargoLock, Brigade, OrangeGas, Trimble en IVECO kunnen terugkijken op een succesvolle samenwerking. De voertuigen zijn namelijk volledig naar wens en in de herkenbare huisstijl van de logistieke dienstverlener uitgevoerd. Door de introductie van de eerste twee IVECO Daily’s Blue Power gaat CB voor het eerst rijden met de schone brandstof Groengas/BIO-CNG. Dit past volledig binnen de duurzame bedrijfsvoering van het bedrijf. Daarnaast speelt CB ook in de toekomst kort op de bal door de keuze voor OrangeGas en IVECO Schouten als lokale partners in Amsterdam.

CB, dé logistieke partner
CB is dé logistieke expert voor Media & Healthcare. Het staat voor ruim 145 jaar ervaring in de logistieke dienstverlening. Al jarenlang distribueert het fysieke boeken en e-books, zowel in de winkelstraat als online in Nederland en België. Ook biedt CB logistieke oplossingen voor de Healthcare markt. Met ruim 800 professionals draagt het iedere dag bij aan het succes van haar klanten. Kortom: logistiek, e-fulfilment, e-bookdistributie, financiële- en informatiediensten in de Benelux en steeds meer daarbuiten.