Frank Straten tilt zwaar met Scania

Breda, 6 augustus 2020


Frank Straten van Straten Hijs & Transport uit Wijchen wist bij de aanschaf van de nieuwe Scania R450 8x2 met een 65 t/m Hiab kraan tot in detail wat hij wilde. Scania was de enige die dat af-fabriek kon leveren.
Straten Hijs & Transport uit Wijchen nam onlangs een nieuwe Scania R450 8x2 met een 65 ton/m Hiab kraan in gebruik. Op zijn 26ste verjaardag besloot eigenaar Frank Straten tot de aanschaf van de nieuwe Scania. Frank wist precies wat hij wilde en na enig speurwerk kwam naar voren dat Scania hem precies dát kon leveren wat hij wilde.

“Hoewel ik niet echt merkvast ben, heb ik bewust voor Scania gekozen toen mijn nieuwe auto in beeld kwam”, vertelt Frank. “Mijn eerste auto is uit 2003 en daar kregen ze bij de dealer een bepaald probleem niet opgelost. “Het beste koop je een nieuwe”, was hun advies. “Daar had ik wel oren naar. Maar tegelijktijdig vind ik dat als je ergens een truck koopt, ze die daar ook altijd moeten kunnen repareren. Dus ben ik even verder gaan kijken. Mijn Hiabdealer wees mij richting de Zweedse voertuigen. En na nog meer vergelijken, was Scania de enige die én het laagste chassis had met gewone 22,5 inch velgen én een korte slaapcabine met de grootste breedte, én een korte draaicirkel dankzij drie sturende assen én het meeste van de uitrusting standaard af fabriek kon leveren. Daarmee was de keus gemaakt.”

Wat niet wil zeggen dat de auto er ook meteen stond. Want Frank wist verder ook precies wat hij wilde. “Met een laadhoogte van 1,05 meter kan ik binnen de vergunning 3,20m hoog laden. Dat is fijn. Maar dat vraagt wel om luchtvering rondom. Want met die 315x60 stuurbanden en 350x50 op de trekas zit er niet veel ruimte tussen de bumper en de straat. Dus zodra ik een bouwterrein op kom, wil ik de auto omhoog hebben. Dat heb ik netjes geprogrammeerd op M2 op mijn afstandsbediening. Dan gaat hij meer dan 20 centimeter de lucht in. En onderweg kan ik als het moet ook nog een paar centimeter naar beneden. Ook gezien de afwijkende bandenmaat een vrij kostbare oplossing. Maar het is altijd nog een stuk goedkoper dan een keer een viaduct raken.”

Bij Frank draait alles om de kraan. “Daar verdien ik het mee. Verder koos ik voor de R-cabine met normale hoogte. Met daarbovenop nog de lichtbak, de zwaailampen en de luchthoorns. Dan staat er tenminste wat. En dankzij de inregeling van de kraan, kan ik nooit mijn cabine beschadigen als ik voor de auto moet hijsen. De kraan kan altijd vrij voor om draaien.”

De acht keer uitschuifbare telescooparm is natuurlijk heel geschikt om er horizontaal mee te hijsen. “Maar dan moet je wel goed stempelen. “Dus heb ik er af fabriek twee stempelpoten voorop laten zetten van elk acht ton. Samen met de vier standaard stempels staat de auto dan als een huis.”

Ook over de afwerking van de auto heeft Frank heel specifiek nagedacht. “De kleur bijvoorbeeld is die van een BMW M3. Die zag ik een keer rijden en toen dacht ik: ‘dat blauw wordt hem’. Het sterkste zijn natuurlijk gewone stalen velgen. Maar het nadeel vind ik daarvan dat die na een jaar of twee toch lelijk worden. Dus heb ik gekozen voor Alcoa Durabrights. Het moet tenslotte lang mee. Dat geldt ook voor spiegelkappen. Die had ik graag in de kleur gehad maar de spuiter raadde het af: het is in ons werk te kwetsbaar. Bijzonder is verder dat ik het achterkalf 2,40 meter elektrisch kan uitschuiven. Dan kan ik goed ondersteund units tot 10 meter plus meenemen.” De auto kreeg verder heel veel opbergruimte dankzij een groot aantal chassiskisten. “Je hebt toch heel veel spanbanden, singles en hang- en sluitmateriaal bij je. Dat moet gewoon goed opgeborgen kunnen worden.”

Om alles mooi op elkaar af te stemmen, koos Frank voor twee LED-verstralers naast de lichtbak, naast de volledige LED verlichting van de Scania zelf. “Misschien had ik ook wel met een verlengde dagcabine toegekund. Het liefst slaap ik namelijk gewoon in een hotel als ik een keer niet uitkom met mijn rijtijden. Maar omdat lang niet elk hotel met een truck te bereiken is, wilde ik toch ook een bed voor noodgevallen. Dan is dit een goed compromis.”

De cabine zelf is verder redelijk standaard gebleven. “Het mooie van Scania vind ik de van huis een heel complete uitrusting. Het enige dat ik binnen heb aangepast, is een Premiumpakket met nog betere stoel en het grote display. En ik heb voor een meer bouwbestendige bekleding gekozen: doekje erover en schoon.”

Frank rijdt zijn truck op een volledig onderhoudscontract. “Als je maar twee auto’s hebt, moet je er van op aan kunnen dat die het altijd doen. Dus heb ik tegen de dealer in Nijmegen gezegd dat hij dat goed moet regelen. Wat dat betreft wil ik lekker ontzorgd worden. Dan kan ik doen waar ik het beste in ben. Het leveren van premium kraandiensten aan voornamelijk de bouw en daar past deze even premium Scania perfect bij.”

Over Scania
logo ScaniaScania is een toonaangevende producent van zware bedrijfsauto's, bussen en industrie- en scheepsmotoren. In Nederland telt de Scania-organisatie ca. 4.000 medewerkers verdeeld over de fabrieken in Zwolle en Meppel en 40 verkoop- en servicevestigingen door heel Nederland. De fabriek in Zwolle is de grootste Scaniafabriek ter wereld. De onderneming telt wereldwijd ca. 50.000 medewerkers, heeft meerdere fabrieken in Europa en Latijns Amerika en is vertegenwoordigd in meer dan 100 landen. In 2018 bedroeg de netto-omzet SEK 137,1 miljard en was de nettowinst SEK 13,8 miljard.