Geest Potplanten gaat met nieuwe Actros voor maximale veiligheid

Nieuwegein, april 2020

  • De Actros wordt ingezet in het vervoer van planten vanuit de vestigingen van Geest Potplanten naar veilingen en exporteurs
  • De vrachtwagen is volledig spiegelloos dankzij de MirrorCam en Orlaco CornerEye
  • Het complete veiligheidspakket ondersteunt de chauffeur in de dagelijkse praktijk van het plantentransport

Kwekerij Geest Potplanten uit 's-Gravenzande heeft voor het eerst een Mercedes-Benz aangeschaft: een Actros 1840 MLS van de nieuwste generatie. De komst van de truck met riante GigaSpace-cabine valt samen met de introductie van de nieuwe huisstijl van het bedrijf. De Actros is het eerste voertuig in het wagenpark dat in dit nieuwe jasje is gestoken.

Veiligheid voorop
In de zoektocht naar een nieuwe truck was er voor Geest Potplanten één absolute prioriteit: maximale veiligheid voor chauffeur en medeweggebruikers. “Toen was de keuze vrij simpel, want Mercedes-Benz loopt daarin echt voorop”, vertelt directeur Dirk van Geest. De drie kwekerijen van het bedrijf liggen in een landelijke omgeving, waar de truck de weg veelal deelt met fietsers. Daarin schuilt ook direct het gevaar. “Als onze chauffeurs moeten aandocken, rijden zij vanaf de doorgaande weg achteruit het terrein op. Dan is het belangrijk om het overzicht te hebben, zodat je weet wat er om je truck heen gebeurt. Je moet zeker weten dat er niemand in je dode hoek zit.”

Om het risico op ongelukken te minimaliseren, is de truck uitgevoerd met noodremsysteem Active Brake Assist 5, MirrorCam en Sideguard Assist. Vooral de laatste twee bieden uitkomst in de situatie die Van Geest schetst. Doordat het camerabeeld meedraait, heeft de chauffeur continu de hele combinatie goed in beeld én dus ook mogelijke medeweggebruikers. Bovendien waarschuwt Sideguard Assist als iets of iemand in de dode hoek zit. “Dat geeft niet alleen de chauffeur rust en zekerheid, maar mij ook. Ik vind dat, nu deze techniek er is, je als ondernemer bijna maatschappelijk verplicht bent om daarin te investeren.” Doordat de frontzicht- en trottoirspiegel zijn vervangen door camerasysteem Orlaco CornerEye, is de Actros volledig spiegelloos.

Klein verbruik, grootse uitstraling
De nieuwe Actros zit vol innovaties. Niet alleen op het gebied van veiligheid, maar ook in brandstofverbruik. Door de verbeterde aerodynamica, nieuwe achterasoverbrenging en doorontwikkelde Predictive Powertrain Control (PPC) is de nieuwe Actros tot 5 procent zuiniger dan zijn voorganger. Bovendien werkt PPC, dat een topografisch afgestemde rijstijl integreert in de automatische transmissie, nu ook op provinciale wegen en binnen de bebouwde kom. “Dat is in onze praktijk erg handig”, voegt Van Geest toe. “Wij komen veel op provinciale wegen, met een hoop rotondes. De truck remt en versnelt zelf, waardoor deze zo efficiënt mogelijk met de brandstof omgaat. De chauffeur hoeft dan alleen zelf te sturen.”

De chauffeur heeft bovendien een riante, moderne werkruimte tot zijn beschikking. De GigaSpace-cabine is voorzien van de Multimedia Cockpit Interactive: een digitaal dashboard bestaande uit twee grote displays, met onder meer extra’s als verkeersbordherkenning en dedicated trucknavigatie. De RVS lowbar en sidebars, ledverstralers, topverlichting en grillverlichting geven het exterieur een luxueuze uitstraling. De trekker en de nieuwe geconditioneerde Heiwo-oplegger zijn door Truckschade Naaldwijk voorzien van de geheel nieuwe huisstijl. “Al met al is onze nieuwe Actros een fantastische reclamedrager voor ons bedrijf. Op het gebied van veiligheid, brandstofverbruik en uitstraling is het een perfecte match”, besluit Van Geest.

Geest Potplanten
Geest Potplanten is een plantenkwekerij uit ‘s-Gravenzande, met drie vestigingen en een totale oppervlakte van 15 hectare. Het bedrijf uit het Westland levert aan veilingen en exporteurs. In totaal heeft de kweker twee trucks tot zijn beschikking die het transport verzorgen.