Onderhoudscontract voor 555 Scania WLS voertuigen Defensie tot 31 december 2026

Breda, 9 december 2019

Onlangs is de handtekening gezet onder het nieuwe full-service onderhoudscontract voor de 555 Scania Vrachtwagens 165 kN/Wissellaad­systemen en Aanhangwagens (WLS) van Defensie. In 2005 rolde bij Scania Production Zwolle het laatste WLS voertuig van de band. Een jaar later werd het onderhoudscontract ondertekend waarin Scania Nederland voor een periode van 13 jaar een unieke overeenkomst aanging met Defensie. Het hybride contract vormt nu nog steeds een basis voor het partnership dat Defensie in een moderne krijgsmacht graag ziet. Het vorige contract liep in november 2019 af, het huidige contract heeft een looptijd van zeven jaar.

De 4-serie WLS trucks vormen nu – veertien jaar later - nog steeds een belangrijke schakel in het logistieke proces van de Nederlandse strijdmacht. Men treft de voertuigen nog dagelijks aan bij het uitvoeren van hun taak. Ook zijn ze, voorzien van bepantsering, ook bij enkele belangrijke internationale missies, zoals in Afghanistan, ingezet. Alle uitvoeringen zijn all-wheel-drive 4-assers (8x8). De cabine, waarbij het interieur gemakkelijk is om te bouwen tot 2 comfortabele slaapplaatsen, biedt plaats aan 5 inzittenden. De voertuigen zijn standaard voorzien van vele veiligheids­voorzieningen.

Het full-service onderhoudscontract voor de WLS voertuigen heeft ook in hoge mate model gestaan voor het servicecontract voor de 2.037 Scania Gryphus voertuigen die tot 2024 geleverd zullen gaan worden. Hiervoor is overeengekomen dat Scania en Defensie, op basis van een prestatiecontract, gezamenlijk het onderhoud van de trucks verzorgen. Dat wil onder andere zeggen dat de trucks worden onderhouden in zowel werkplaatsen van Scania als Defensie. Ook is in het contract opgenomen dat defensiemonteurs worden opgeleid door Scania zodat met name tijdens internationale oefeningen en missies de inzetbaarheid van de trucks gegarandeerd kan worden.

Over Scania
logo ScaniaScania is een toonaangevende producent van zware bedrijfsauto's, bussen en industrie- en scheepsmotoren. In Nederland telt de Scania-organisatie ca. 4.000 medewerkers verdeeld over de fabrieken in Zwolle en Meppel en 40 verkoop- en servicevestigingen door heel Nederland. De fabriek in Zwolle is de grootste Scaniafabriek ter wereld. De onderneming telt wereldwijd ca. 50.000 medewerkers, heeft meerdere fabrieken in Europa en Latijns Amerika en is vertegenwoordigd in meer dan 100 landen. In 2018 bedroeg de netto-omzet SEK 137,1 miljard en was de nettowinst SEK 13,8 miljard.