Scania investeert flink in gas met een krachtige 13-litermotor voor duurzame oplossingen

Ecomondo 2017


De nieuwe 13-liter gasmotor van Scania zal voor het eerst op de Italiaanse duurzaamheidsbeurs Ecomondo worden gepresenteerd. Met 410 pk en een koppel van 2.000 Nm dat al voorhanden is vanaf 1.000 tpm heeft deze motor de kracht en actieradius (met LNG-tanks) die nodig zijn voor het langeafstandsvervoer met standaard trekker-opleggercombinaties over Italiaanse wegen.

  • Scania introduceert de OC13, een 6-cilindergasmotor met 410 pk en 2.000 Nm
  • Geschikte capaciteit voor zware langeafstandstransporten vanwege eigenschappen die vergelijkbaar met die van een dieselmotor van dezelfde grootte; met LNG-tanks kan er een actieradius van 1.100 km gehaald worden

Ecomondo 2017 heeft de wereldpremière van een grensverleggende Euro 6-gasmotor van Scania. Met een vermogen van 410 pk kan de OC13 voor zowel het langeafstandsvervoer als het transportwerk op bouwplaatsen worden gebruikt, omdat de OC13 vergelijkbaar presteert met dieselmotoren van dezelfde grootte. De nieuw ontwikkelde Euro 6-gasmotor is gebaseerd op de 13-litermotor van Scania en is de nieuwste aanvulling op het aanbod duurzame transportoplossingen van Scania, met een CO2-reductie van 15-90%

“We verwachten veel van trucks met deze unieke 13-litermotor”, zegt Henrik Eng, Director Urban, Scania Trucks. “Onder potentiële klanten in heel Europa bestaat er grote belangstelling om zwaar langeafstandsvervoer te kunnen uitvoeren met gasmotoren. En deze motor voorziet in alle opzichten in deze behoefte. Zeker hier in Italië is er veel vraag naar zo’n oplossing aangezien gas veel voordelen voor het totale bedrijfsrendement oplevert en geen enkel nadeel.”

De nieuwe motor met 410 pk levert 2.000 Nm bij 1.100 tot 1.400 omw/min – cijfers die goed te vergelijken zijn met dieselmotoren van vergelijkbare grootte. Met LNG (vloeibaar gas) kan een trekker-opleggercombinatie met een gewicht tot 40 ton 1.100 km afleggen zonder bij te hoeven tanken. Met dubbele LNG-tank is een actieradius van 1.600 km mogelijk.
“Tot nu toe waren de meeste gasmotoren te licht of hadden ze een te kleine actieradius om echt bruikbaar te kunnen zijn voor het zwaardere werk. Maar Scania heeft die problemen met deze gasmotor opgelost en kan nu lagere CO2 -emissies en een hogere winstgevendheid voor de klant bieden”, aldus Johan Mühlbach, Product Manager Gas, Scania Trucks.

Over Scania
logo ScaniaDeScania is een toonaangevende producent van zware bedrijfsauto’s, bussen en industrie- en scheepsmotoren. In Nederland telt de Scania-organisatie ca. 2.500 medewerkers verdeeld over de fabriek in Zwolle en 50 verkoop- en servicevestigingen door heel Nederland. De fabriek in Zwolle is de grootste Scaniafabriek ter wereld onderneming telt wereldwijd bijna 41.000 medewerkers, heeft meerdere fabrieken in Europa en Latijns Amerika en is vertegenwoordigd in meer dan 100 landen. In 2014 bedroeg de totale gefactureerde omzet SEK 92 miljard en was de nettowinst SEK 8,7 miljard.