DAF CF prima partner voor onderhoud riolering

Eindhoven, januari 2017

Vier Friese gemeenten hebben eendrachtig voor een DAF CF 330 Euro 6 kolkenzuiger combi gekozen. Deze kwam als meest passende optie naar voren in een Europese aanbesteding. De DAF is in 2016 geleverd door dealer BSF Trucks uit Leeuwarden. Het in Wolvega gevestigde bedrijf DHM heeft vervolgens de opbouw gerealiseerd. De kolkenzuiger heeft al de nodige klussen aan de gemeentelijke riolering achter de rug. Hij voldoet “naar volle tevredenheid”.

De aanbesteding is gedegen voorbereid. De betrokken gemeenten in het Friese landelijke gebied wilden niet over een nacht ijs gaan. Het ging immers om een flinke investering in een voertuig die jaren mee moet kunnen. De oude kolkenzuiger heeft maar liefst 21 jaar dienst gedaan. “Bij de aanbesteding is gekeken of de geboden voertuigen voldeden aan het pakket van eisen”, stelt Klaas Luinstra, die als wagenparkbeheerder voor de betreffende gemeenten nauw betrokken was bij het opstellen van dat pakket.

De kolkenzuiger moest voldoen aan de wensen van vier aangrenzende gemeenten, te weten Dantumadiel, Dongeradeel, Ferwerderadiel en Kollumerland c.a. Per 1 januari 2017 werken die formeel ambtelijk samen als aanloop naar een geplande fusie op 1 januari 2018. Luinstra: “We hebben goede ervaringen met eerder aangeschafte DAF’s CF. Pluspunten zijn de ruimte in de cabine en het rijcomfort, waaraan de automaat in deze nieuwe CF sterk bijdraagt.”

Rioolonderhoud
De DAF CF 330 kolkenzuiger heeft een dagtaak aan de rioleringsklussen in het uitgestrekte gebied van de vier Friese gemeenten. Gemiddeld is hij vijf dagen en zo’n 45 uur per week in touw om kolken leeg te zuigen en de gemalen te beheren. “Het vermogen van de motor is beslist nodig om de grote pomp voor de hogedrukslang via de PTO aan te drijven. Het brandstofverbruik is niet het allerbelangrijkst bij een kolkenzuiger, maar we zien dat natuurlijk wel graag zo laag mogelijk. Ook op dat punt voldoet de DAF naar volle tevredenheid.”logo DAF Trucks