50ste Scania voor J. Stam Medemblik

Bloemenrijder kiest bewust voor SCR-only


Vijf nieuwe Scania R450 Toplines voor bloementransporteur J. Stam uit Medemblik. Marco Stam: “We zitten n u heel dicht tegen de één op vier aan.”
Breda, 20 oktober 2016

Met de aflevering van weer vijf nieuwe voertuigen passeerde bloementransporteur J. Stam uit Medemblik de magische grens van 50 Scania’s sinds de oprichting van het bedrijf in 1974. Deze keer kocht Stam twee trekkers en drie bakwagens allemaal uitgerust met een R Topline cabine en een 450 pk SCR-only motor.

“Op alle merken valt wel wat aan te merken”, meent Marco Stam serieus. “En de meesten hebben hier ook wel gereden. Maar het verbruik van de nieuwe Scania 450 SCR-only is zo goed dat dat samen met andere zaken, zoals bijvoorbeeld het goede zicht rondom de cabine, ons heeft doen besluiten weer voor dit merk te kiezen. Zeker vergeleken met de vorige 450 die nog EGR had, heeft het merk een enorme stap gemaakt. Wij zitten nu heel dicht tegen de één op vier aan.”

J. Stam vervoert bloemen van de veiling naar groothandels en grote ketens in Duitsland. Hij weet waarover hij het heeft want al zijn voertuigen doen met jaarlijks 160- tot 225.000 kilometer een beste klus. “Wij hebben voertuigen nodig die het goed doen op de lange afstand, maar die ook optimaal zicht rondom, stuurprecisie en goede manoeuvreerbaarheid hebben voor ritten in de stad. Want daar komen wij ook veel,” licht Stam de keus toe voor de aanschaf van 2 stuks R450 Topline 4x2 trekkers, twee R450 Topline volluchtgeveerde bakwagens en één R450 Topline 6x2 met vaste sleepas.

De nieuwe auto’s zijn allemaal uitgevoerd in de Crown Edition met een retarder, twee premium stoelen, standkachel en standairco, ACC, koelkast, dubbelglas en xenonverlichting. “Normaal bestellen wij niet zoveel extra’s en het is ook niet omdat wij de 50ste Scania in gebruik namen, vertelt Stam om zijn nieuwste voertuigen. “We hebben hier gebruik gemaakt van een actiemodel.

Wat Stam van de nieuwe Scania vindt? “Het is wel wennen, maar moest ik aan de vorige ook. Ik denk dat je elke nieuwe truck even op je moet laten inwerken. Wat fijn is dat er nu meer ruimte is omdat het dashboard wat minder diep de cabine insteekt. Dat moet het zicht naar voren ook ten goede komen. Ook de motoren zijn vernieuwd. Ik ben wel benieuwd naar die nieuwe 500 pk SCR-only motor. De versnellingsbak vond ik al een stuk beter geworden in de laatste modellen en daarvan zeggen ze nu dat die weer sneller is. Ik wil dat best geloven, want de laatste jaren heeft Scania wat ons betreft de lat steeds hoger gelegd.”

Over Scania
logo ScaniaDeScania is een toonaangevende producent van zware bedrijfsauto’s, bussen en industrie- en scheepsmotoren. In Nederland telt de Scania-organisatie ca. 2.500 medewerkers verdeeld over de fabriek in Zwolle en 50 verkoop- en servicevestigingen door heel Nederland. De fabriek in Zwolle is de grootste Scaniafabriek ter wereld onderneming telt wereldwijd bijna 41.000 medewerkers, heeft meerdere fabrieken in Europa en Latijns Amerika en is vertegenwoordigd in meer dan 100 landen. In 2014 bedroeg de totale gefactureerde omzet SEK 92 miljard en was de nettowinst SEK 8,7 miljard.