Scania’s nieuwe truckgeneratie

De eerste gordijnairbag ter wereld voor trucks


• Unieke gordijnairbag beschermen de inzittenden als het voertuig kantelt.
• Dé Scania oplossing voor één van de meest ernstige gevolgen van kantelongevallen waarbij chauffeurs of passagiers gewond raken of dodelijk verpletterd worden door hun eigen voertuig.
• Leiden mogelijk tot een aanzienlijke daling van dodelijke slachtoffers bij kantelongevallen
Breda, 18 augustus 2016

Scania’s nieuwe truckgeneratie kan uitgerust worden met gordijnairbag die geïntegreerd zijn in de bekleding boven de deur. Een unieke oplossing die nooit eerder werd aangeboden in trucks. Scania’s gordijnairbag bieden een aanzienlijk verbeterde bescherming voor de inzittenden van het voertuig in geval van kantelongevallen, één van de meest ernstige ongevallen met vrachtwagens.

“Het gebruik van een veiligheidsgordel is essentieel om ervoor te zorgen dat de veiligheidssystemen hun werk doen en om ervoor te zorgen dat de chauffeur niet uit de cabine wordt geslingerd,” zegt Christofer Karlsson, die verantwoordelijk is voor de ontwikkeling van dit Scania veiligheidssysteem. “Onze gordijnairbag, in het bijzonder in combinatie met de airbag in het stuurwiel en onze gordelspanners, zorgt ervoor dat de inzittenden van onze nieuwe generatie Scania een hogere overlevingskans hebben bij een kantelongeval dan in vergelijking met eender welke andere truck.

Scania heeft in de nieuwe truckgeneratie zowel de actieve en passieve veiligheidsvoorzieningen ontwikkeld met een reeks maatregelen die inzittenden in de cabine te beschermen. Door het aanbieden van de gordijnairbag, is Scania ervan overtuigd dat er een aanzienlijke verlaging zal zijn van chauffeurs die omkomen bij kantelongevallen.

Een veel voorkomende reden voor vrachtwagens die kantelen is dat de chauffeur wordt gedwongen om plots uit te wijken voor een tegenligger of obstakel. Als de truck dan naast de weg belandt, belandt deze vaak op een instabiele ondergrond, met als gevolg dat het voertuig kantelt of zelfs helemaal omrolt bij hogere snelheden. Geavanceerde systemen die uitgerust zijn met sensoren bepalen wanneer en of de gordijnairbags of andere airbags worden ingezet. Zodra de airbags worden ingezet, blazen ze onmiddellijk op.

Scania’s nieuwe – en veelbesproken- truckgeneratie wordt onthuld op de avond van 23 augustus. De onthulling kan live gevolgd worden op nextgenscania.com.

Over Scania
logo ScaniaDeScania is een toonaangevende producent van zware bedrijfsauto’s, bussen en industrie- en scheepsmotoren. In Nederland telt de Scania-organisatie ca. 2.500 medewerkers verdeeld over de fabriek in Zwolle en 50 verkoop- en servicevestigingen door heel Nederland. De fabriek in Zwolle is de grootste Scaniafabriek ter wereld onderneming telt wereldwijd bijna 41.000 medewerkers, heeft meerdere fabrieken in Europa en Latijns Amerika en is vertegenwoordigd in meer dan 100 landen. In 2014 bedroeg de totale gefactureerde omzet SEK 92 miljard en was de nettowinst SEK 8,7 miljard.