DAF van Hogenboom eyecatcher in sierteelt

Eindhoven, april 2016

Wat hebben DAF, bloembollen en planten met elkaar gemeen? Alle drie spelen ze een grote rol in de 90-jarige historie van Hogenboom Transport B.V. in Roelofarendsveen. Het bedrijf is gespecialiseerd in vervoer van sierteeltproducten en zette de eerste DAF al kort na de oorlog in. Nu prijkt de merknaam op bijna de helft van het wagenpark, onder meer door de recente aflevering van een aantal DAF’s CF 290 FA bakwagens, waarvan er twee opvallende ‘historische’ bestickering op de flanken hebben.

‘We vieren hiermee ons jubileum in stijl’, reageert Martien Hogenboom van het gelijknamige transportbedrijf. ‘Op de zijkanten van de bakwagens zie je afbeeldingen van de vrachtauto’s die we door de jaren heen hebben gehad, onder meer dus de eerste DAF.’
Door de inzet van de nieuwe DAF-bakwagens, vier in totaal, en de eerder al geleverde twee CF 400 FT low deck-trekkers telt de vloot van 23 trucks van Hogenboom nu elf DAF’s. Ze worden gebruikt voor het vervoer van producten van en naar de veiling: Flora-Aalsmeer, -Naaldwijk, -Bleiswijk en -Rijnsburg.
‘Ons bedrijf is in december 1925 opgericht door Cor Hogenboom. Nu staat de derde generatie aan het roer’, aldus Martien Hogenboom. ‘In de beginjaren transporteerden we bloemen en groente, later nam de sierteelt een steeds belangrijkere positie in.’

Aanpoten
Alle ritten blijven binnen Nederland, maar het is desondanks flink aanpoten voor de chauffeurs. Ze maken soms lange dagen. ‘Heel fijn dus dat de nieuwe DAF’s bijzonder stil zijn. De chauffeurs ervaren dat als een groot pluspunt, naast de al bekende degelijkheid van de trucks en de overzichtelijke en ruime cabines’, aldus Hogenboom. Ook het lage brandstofverbruik en de wendbaarheid hebben mede de keuze voor DAF bepaald, waardoor het aandeel van dit merk in de vloot snel stijgt.
DAF-dealer Blom-DSW, vestiging Zoeterwoude, heeft de bakwagens en trekkers geleverd. Ze zijn allemaal voorzien van een geautomatiseerde AS Tronic-transmissie. Veiligheidsvoorzieningen zoals adaptieve cruisecontrol, lane departure warning system (LDWS), automatisch remmen bij gevaar (AEBS) en camerasystemen assisteren de chauffeur om zijn werk goed en veilig te doen. Luchthoorns en verstralers zorgen voor een extra stoer voorkomen.
logo DAF TrucksDe opbouw van de bakwagens is verzorgd door Carrosseriebedrijf Zwartjes in Koudekerk a/d Rijn, zodat die optimaal kunnen worden ingezet voor het laden van de sierteeltproducten bij de kwekers en het vervoer naar de veiling. De geklimatiseerde laadruimte houdt de waar in goede conditie. En voor de chauffeurs zijn in de cabine koellades aangebracht.