Koelen met zonne–energie

Eindhoven, februari 2016


DAF LF uitermate geschikt voor distributie in de stad.
Horeca groothandel Willie Robben uit Den Bosch is actief in grote delen van Nederland. Sinds kort werkt Robben extra duurzaam door de inzet van een nieuwe DAF LF220. Deze bakwagen maakt namelijk gebruik van zonne-energie. Koelen met behulp van de zon dus! Zeker in combinatie met de stille en uiterst schone Euro-6 DAF zorgt dat voor een bijzonder duurzame vorm van distributie.

Horeca groothandel Willie Robben is een 62 jaar oud familiebedrijf met 45 medewerkers. Vanuit het centrale magazijn in Den Bosch wordt het grootste deel van ons land bevoorraad met tien eigen vrachtwagens. Het leveringsprogramma loopt uiteen van snacks, friet, vlees en alles wat de keuken nodig heeft tot dranken, bierviltjes en frietzakjes. ‘Eigenlijk leveren we alles voor de horeca, behalve het pand en het meubilair’ aldus algemeen directeur Willie Robben. “Wij doen alle logistiek zelf. Continuïteit is voor ons van extreem belang en om die reden willen we van niemand afhankelijk zijn” aldus Willie Robben. De eigen chauffeurs van Robben zijn dan ook meer dan alleen maar chauffeur. Zij zijn het gezicht van het bedrijf doordat ze dagelijks bij de klanten over de vloer komen. “Onze chauffeurs zijn een belangrijke schakel binnen ons bedrijf. Om die reden rusten wij onze trucks zo compleet mogelijk uit. De nieuwe DAF LF220 is bijvoorbeeld uitgerust met een verlengde cabine voor meer comfort en ruimte aan boord. Verder is de DAF LF uitgerust met de automatisch schakelende AS-tronic versnellingsbak”.

Zonne-energie
De voertuigen van Robben zijn voorzien van twee compartimenten, namelijk voor gekoelde waren en diepvries. Op de nieuwe DAF LF220 is een speciale laadbak van Carrosseriefabriek Harderwijk gebouwd die gebruik maakt van zonne-energie voor de koeling. De benodigde elektriciteit daar voor wordt opgewekt door middel van zonnepanelen op het dak van de laadbak. “Dit betekent voor ons dat we zero-emissie de lading kunnen koelen. Het vriesgedeelte wordt ook elektrisch gekoeld, maar dan door een PTO aangedreven Carrier koelmachine. De geluidsproductie van deze koeling valt binnen de PIEK normen en bovendien wordt er gebruik gemaakt van een natuurlijk koudemiddel. In combinatie met de Euro-6 krachtbron in deze DAF LF hebben wij hiermee een bijzonder duurzame oplossing voor onze distributie”.

Amsterdam
De nieuwe DAF truck is speciaal geschikt voor het werk in de binnenstad van Amsterdam. Om die reden koos Robben voor de wendbare en overzichtelijke DAF LF. De DAF LF is dankzij zijn lage en comfortabele instap bijzonder geschikt voor stadsdistributie. Robben: “Het is niet alleen de instap, maar ook de laadvloerhoogte die ons aanspreekt bij deze DAF. Verder hebben we gekozen voor de 220 pk variant van de zes-cilinder PX7 motor. Zoals ik al zei zijn de chauffeurs voor ons van groot belang. Met dat extra vermogen rijdt het gewoon nog comfortabeler en vlotter”.

Safety
logo DAF TrucksDe DAF LF is uitgerust met een groot aantal opties voor meer comfort en veiligheid. Zo is de DAF truck uitgerust met ACC, Forward Collision Warning en het Advanced Emergency Braking systeem wat de chauffeur assisteert bij een noodstop. Verder koos Robben onder meer voor een camera systeem voor meer zicht rondom het voertuig. Met name in de drukke binnenstad is dat voor de chauffeur een waardevolle aanvulling.