Tot 160 ton treingewicht met nieuwe Scania 5-assers voor van Wieren Special BV

Breda, 26 juni 2015


Klaar voor de allerzwaarste klussen! Van Wieren Special BV investeert in nieuwe Scania 730 pk trekkers en Nooteboom Pendel-X diepladers.
Van Wieren Special BV uit Emmeloord heeft onlangs een tweetal indrukwekkende Scania krachtpatsers in gebruik genomen. Twee 5-assige Scania trekkers met een 730 pk V8 motor werden aan het wagenpark toegevoegd voor de allerzwaarste klussen. De trekkers kunnen, als naloopasser, ook op krapper bemeten terreinen optimaal manoeuvreren. De trucks zijn afgeleverd door de Scania-vestiging te Joure en worden gecombineerd met een Nooteboom Pendel-X dieplader.

De Scania LA 10X4*6 HNB is uitgerust met een V8 motor met een vermogen van 730 pk en een koppel van maar liefst 3.500Nm. Verder in de aandrijflijn vinden we de overdrive versnellingsbak met tweepedaals Opticruise en de aangedreven assen met naafreductie. Scania Opticruise kent verschillende schakelprogramma’s zoals Standaard, Power en Off road modes. De chauffeur kan dan zelf in elke beladingsituatie en voor elke topografie het gewenste schakelgedrag kiezen. Deze aandrijflijn maakt het voertuig geschikt voor een totaal treingewicht van 160.000 kg. Het lage eigen voertuiggewicht in combinatie met de hoge technische aslasten van in totaal van 52.000 kg zorgen voor een hoge koppelschoteldruk. De JSK50 met een 3,5” koppelpen maken deze hoge koppelschoteldruk mogelijk.

Het voertuig kan eenvoudig van rijhoogte veranderen doordat alle assen zijn voorzien van luchtvering. De luchtgeveerde voorassen en de CR19 Topline cabine met diverse comfortpakketten zorgen voor het benodigde comfort van de chauffeur. Een korte draaicirkel wordt gerealiseerd door de korte wielbasis in combinatie met de gestuurde naloopas. Om niet onderweg te hoeven tanken is er een dubbele AdBlue tank gemonteerd en door CCH te Halsteren is er achter de cabine een brandstoftank gemonteerd met een inhoud van 1.400 liter.

De eerste trekker wordt gecombineerd met een Nooteboom 4-aslijnen Pendel-X dieplader, type EURO-83-04P. Dit is de eerste 4-assige Pendel-X dieplader die is voorzien van 245/70/R17,5 banden voor Nederland, waarmee Van Wieren Special BV anticipeert op de nieuwe wetgeving die in Nederland gaat gelden. Toepassing van de 245 banden resulteert tevens in een zeer laag assenstel met een rijhoogte van slechts 1010 mm, waarbij het kan worden verlaagd tot een bumphoogte van slechts 870mm. De totale hoogteslag van de hydraulische vering bedraagt maar liefst 600 mm. Deze Nooteboom PXE dieplader met pendelassen krijgt in alle landen 12t/as bij 80 km/h, Dit in tegenstelling tot gedeelde assen, waar uitsluitend in Duitsland 12 ton bij ontheffing kan worden verkregen. De trailer heeft hierdoor een GVW (Gross Vehicle Weight) van 83 ton en biedt Van Wieren Special BV een nuttig laadvermogen van ca. 60 ton. Naast deze 4-assige Pendel-X dieplader heeft Van Wieren Special BV ook een 5-assige Pendel-X dieplader met 2-assige Interdolly met een smal bed aangeschaft, die begin juni in gebruik is genomen. Deze dieplader is eveneens gecombineerd met een nieuwe 5-assige Scania trekker. Het nuttig laadvermogen van deze combinatie is circa 80 ton.

Van Wieren Special BV is gevestigd in Emmeloord met vestigingen in Rotterdam en Konz (D). Het materiaal en de expertise van het bedrijf zijn volledig gericht op zwaar en exceptioneel transport. Als logistieke dienstverlener neemt het de klant alle zorgen rond een transport uit handen. De moedermaatschappij, Van Wieren Beheer BV, beschikt tevens over een eigen op- en overslagfaciliteit. Het bedrijf is al sinds 1945 operationeel en kan bogen op een ruime ervaring en kennis van de branche. Voor meer informatie: www.vanwieren.nl

Over Scania
Scania is een toonaangevende producent van zware bedrijfsauto’s, bussen en industrie- en scheepsmotoren. In Nederland telt de Scania-organisatie ca. 2.500 medewerkers verdeeld over de fabriek in Zwolle en 50 verkoop- en servicevestigingen door heel Nederland. De fabriek in Zwolle is de grootste Scaniafabriek ter wereld. logo ScaniaDe onderneming telt wereldwijd bijna 41.000 medewerkers, heeft meerdere fabrieken in Europa en Latijns Amerika en is vertegenwoordigd in meer dan 100 landen. In 2014 bedroeg de totale gefactureerde omzet SEK 92 miljard en was de nettowinst SEK 8,7 miljard.