Lars Sondergård wint Scania’s Young European Truck Driver competitie

Breda, 28 april 2015


Finalist uit Nederland Danny Henskens heeft onder andere veel ervaring als LZV chauffeur.
Lars Sondergård uit Denemarken heeft de spannende finale van de Young European Truck Driver competitie gewonnen. De competitie werd afgelopen weekend beslist in het Zweedse Södertalje en trok ruim 10.000 bezoekers. Voor Lars Sondergård was het de tweede Europese finale, waarbij hij dit maal maar liefst 25 professionele chauffeurs uit even veel landen achter zich liet. Danny Henskens uit Nederland en Kris Agten uit België konden niet voorkomen dat de Deen er met de hoofdprijs, een gloednieuwe Scania Streamline truck ter waarde van 100.000 euro, van door ging.

“Met het sterkste deelnemersveld ooit was het geen schande om niet tot de knock-out fase te geraken”, aldus Jasper Bos, coördinator bij Scania van de competitie in België en Nederland. “Het is al een grootse prestatie om bij de 26 finalisten te behoren met een recordaantal van ruim 22.000 inschrijvingen in heel Europa”. “Naast uitstekende rijvaardigheden en parate kennis moet ook op het juiste moment en onder druk gepresteerd worden en Danny en Kris hebben dat uitstekend gedaan”.
De finale vond plaats over twee dagen en bestond uit tests zoals defensief en zuinig rijden, lading zekeren, voertuigcontrole, brandbestrijding en EHBO, manoeuvreren en de bekende ‘knock the king’ waarbij met het voertuig de juiste pylonen moeten worden omgegooid op een lastig parcours.

“Op een aantal onderdelen had ik niet de maximale score en door een misinterpretatie met de jury heb ik helaas net niet de knock-out fase kunnen bereiken”, aldus de positief ingestelde Danny Henskens uit het Brabantse Berghem. Desondanks kijkt hij terug op een onvergetelijke ervaring en heeft zichzelf op weinig fouten kunnen betrappen. Kris Agten uit België was zichtbaar teleurgesteld na de bekendmaking dat ook hij net niet genoeg punten had behaald. Na de eerste competitiedag stond hij nog op een relatief veilige positie in de middenmoot, maar kon zijn plek helaas niet veilig stellen na de laatste en beslissende ‘combo’ manoeuvreringsoefening.


Finalist uit België Kris Agten heeft al meerdere malen met de Belgische nationale finale meegedaan. Dit maal was hij gebrand om de Europese finale te winnen.
Scania’s Young European Truck Driver competitie is onderdeel van de wereldwijde Scania Driver Competitions, waarbij een recordaantal van 100.000 chauffeurs zijn betrokken. Met de competitie benadrukt Scania de grote invloed van de chauffeur op het gebied van verkeersveiligheid, het verlagen van de impact op het milieu en de winstgevendheid van transportbedrijven. Daarnaast wil Scania meer jonge chauffeurs warm maken voor het chauffeursvak. De Young European Truck Driver competie wordt sinds het ontstaan in 2003 ondersteund door de Europese Unie (EU) en International Road Transport Union (IRU) en heeft Michelin en Volkswagen als hoofdsponsors.

De rit op de openbare weg ging over een mooi en afwisselend parcours rondom het Zweedse S dertalje, waar de deelnemers zo zuinig en defensief mogelijk moesten rijden

 

 

 

De complete lijst met uitslagen, foto’s en een online versie van de finale zijn te vinden via www.scania.com/yetdlive.

 

Over Scania
Scania is een toonaangevende producent van zware bedrijfsauto’s, bussen en industrie- en scheepsmotoren. In Nederland telt de Scania-organisatie ca. 2.500 medewerkers verdeeld over de fabriek in Zwolle en 50 verkoop- en servicevestigingen door heel Nederland. De fabriek in Zwolle is de grootste Scaniafabriek ter wereld. logo ScaniaDe onderneming telt wereldwijd bijna 41.000 medewerkers, heeft meerdere fabrieken in Europa en Latijns Amerika en is vertegenwoordigd in meer dan 100 landen. In 2014 bedroeg de totale gefactureerde omzet SEK 92 miljard en was de nettowinst SEK 8,7 miljard.